вівторок, 25 грудня 2018 10:10

Вважали "німецьким звичаєм" - найцікавіші факти про гірлянду

123 роки тому вперше засвітилася електрична гірлянда перед Білим домом в американському Вашингтоні.

Гірлянди - одна з найпопулярніших різдвяних і новорічних прикрас у всьому світі.

Gazeta.ua підготувала добірку найцікавіших фактів про електричну гірлянду.

1. З гірляндою пов'язана легенда. Коли на світ з'явився Ісус, пальма, маслина і ялинка зібралися, щоб його привітати. У маслини і пальми були плоди, які вони могли піднести Христу як дарунок, а у ялинки не було нічого, крім колючої хвої і липкої смоли. Маслина і пальма висміяли ялинку. За тим, що відбувається спостерігав ангел, він зглянувся над скромною ялинкою, махнув рукою, і з неба на колючі гілки опустилася зірка, розсипавшись по всьому дереву безліччю яскравих вогнів. До цих вогників потягнулися руки Ісуса.

2. Вважають, що ідея першої електричної гірлянди прийшла американському телеграфісту Ральфу Морісу. З початку 1807-х років на телефонних пультах використовували нитки невеликих сигнальних електричних ламп. Морріс придумав прикрашати такими нитками новорічну ялинку. Авторство електричної гірлянди приписують і помічникові знаменитого винахідника Томаса Едісона Едварду Джонсону. У 1882 році він розфарбував в червоний, синій і білий кольори 80 маленьких електричних ламп та поєднав їх разом. Джонсон зібрав журналістів на уявлення винаходи, але електрична гірлянда нікого не зацікавила.

  Ідея першої електричної гірлянди прийшла американському телеграфісту Ральфу Морісу. Фото: Вікіпедія
Ідея першої електричної гірлянди прийшла американському телеграфісту Ральфу Морісу. Фото: Вікіпедія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ялинка горіла вогнями і крутилася - якою була перша гірлянда

3. Перші електричні гірлянди виготовляли вручну. Скляні кульки для ламп видували вручну. Спочатку всі деталі продавали окремо. Першим виробником повністю готових до використання електричних гірлянд стала американська корпорація General Electric.

4. У Радянському Союзі електричні гірлянди з'явилися тільки в 1938 році. Це пов'язано з тим, що за часів Першої світової війни гірлянду засуджували як "німецький звичай", а після Жовтневої революції різдвяні і новорічні свята заборонили. Вбрані новорічні ялинки з'явилися тільки після 1935 року.

5. Сьогодні широкого поширення набули світлодіодні гірлянди. Відмінність діода від лампи в тому, що він випромінює конкретний колір — червоний, синій, жовтий, білий, помаранчевий, зелений або фіолетовий. Основною характеристикою надійності світлодіодних гірлянд є її термін служби. Найбільш "довгограючі" є червоні і жовті світлодіодні гірлянди, які можуть прослужити до 90 тис. год з незначним зменшенням яскравості світлового потоку, а найменший термін служби у білих світлодіодних лампочок, вони прослужать в середньому 50 тис. год.

В прикрашанні ялинки важливими є не тільки іграшки, а й вміння їх розміщувати. Про секрети новорічного декор розповіла співвласниця мережі магазинів декору Світлана Сабрі.

Зараз ви читаєте новину «Вважали "німецьким звичаєм" - найцікавіші факти про гірлянду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі