середа, 19 липня 2006 12:38

Учені створили з грибів таблетки від радіації

 

Учені Інституту генетики та цитології (наука, що вивчає гриби) Національної академії наук Білорусі розробили засіб для захисту живих організмів від радіації.

Основою для препарату від радіації стала речовина меланін, яку білоруські фахівці виділили з ґрунтових грибів. На думку вчених, технологія їхнього вирощування не вимагає великих витрат.

За словами вчених, природний пігмент меланін, що міститься у волоссі людини, пір"ї птахів, вовні тварин, синьому винограді та грибах, є сильним засобом у боротьбі з радіацією. На це білоруські експерти звернули увагу, помітивши, що гриби, що містять меланін, ростуть і розмножуються при радіації в 3,5 тис. рентген на годину.

Препарат істотно знижує дозу опромінення людини, рослин, тварин. Приймати його можна вже за 30 хвилин - 48 годин до початку опромінення. Меланін перепиняє шлях радіації в ДНК і хромосомах. Завдяки цьому зводиться до мінімуму ймовірність виникнення мутацій на генному рівні.

Раніше вчені з Північної Осетії змогли створити вакцину, що нейтралізує дію радіації в смертельних дозах. Ліки були створені за допомогою попереднього виділення з лімфи тваринного радіотоксину, речовини, що руйнує клітини живого організму під впливом радіаційного опромінення.

- Застосування вакцини дозволить відмовитися від протирадіаційних відсіків на космічних кораблях і станціях, що заощадить мільйони доларів, - вважає учений В"ячеслав Малієв. На його думку, препарат також можна використовувати при лікуванні онкологічних захворювань, повідомляє Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «Учені створили з грибів таблетки від радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути