пʼятниця, 02 серпня 2019 04:00

З'ясували, яке море найбрудніше в Європі

З'ясували, яке море найбрудніше в Європі
Найбрудніше море - Середземне. Фото: lifter.com.ua

Середземне море є найбільш забрудненим у Європі.

Щільність відходів в ньому подвоїлася за останні 30 років, повідомляє Європейська правда.

У 1990-х роках на квадратний кілометр припадало близько 100 одиниць відходів. "До 2012 року ця цифра зросла приблизно до 200. А до 2015 року вона досягла свого піку з майже 300 одиницями на квадратний кілометр", – повідомляють вчені.

Цю тенденцію можна пояснити збільшенням виробництва пластмас, а також більш систематичним виявленням морських відходів відповідно до Рамкової директиви морської стратегії ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишилося 15 років до катастрофи - у Чорному морі провели дослідження

Для порівняння, в Північному морі щільність відходів становить близько 50 одиниць на квадратний кілометр, що майже в шість разів менше, ніж у Середземному.

Сумки, пляшки, банки, упаковка, мотузки, рибальські сітки, одяг – це 60% відходів, що утворюють так званий "килим" на морському дні Середземного моря. Джерел відходів безліч: комерційні і туристичні судна, рибальство, звалища, промислові або міські райони.

Щороку 8 мільйонів тонн пластмас скидається в океани, в тому числі 200 тис. тонн у Середземному морі.

28 травня Європейська комісія презентувала план заходів, спрямований на зменшення використання пластику в Євросоюзі. Це допоможе у боротьбі із забрудненням морів та океанів. Нові правила стосуються 10 одноразових пластикових продуктів, які найчастіше можна зустріти серед сміття на пляжах та в морях Європи. Ці предмети становлять 70% від всього обсягу морського сміття.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, яке море найбрудніше в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі