пʼятниця, 03 жовтня 2008 12:19

Вручили премії за найбезглуздіші наукові відкриття

Вручили премії за найбезглуздіші наукові відкриття

У США відбулася церемонія вручення "Шнобелевських премій": вона традиційно проходить в Гарвардському університеті, що дав світу найбільше нобелівських лауреатів, і вручається за найбезглуздіші, сумнівні і даремні наукові досягнення і дослідження.

Цього року "науковий світ" зацікавили "контрацептивний душ" з "Кока-Коли", дія ціни ліків на психологію людини і сексуальну поведінку жінок.

Так, "Шнобелевськую премію" з хімії отримали троє дослідників на чолі з Деборою Андерсон з лабораторії по контролю народжуваності Медичної школи Гарварду. Вони встановили, що популярні "содові" напої, такі як "Кока-Кола" і "Пепсі" можуть використовуватися як засіб контрацепції.

"Душ з "Кока-коли" дійсно був "популярним в народі" в 1950-60 роки, оскільки тоді було проблематично дістати справжні контрацептиви.

Їх результати показали, що напій дійсно надає певний ефект, особливо дієтичний, - в ньому "загинуло" 59% сперматозоїдів.

Ту саму "Шнобелевськую премію" Андерсон та її помічники розділили з дослідниками з Тайваню, чиї аналогічні тести показали абсолютно протилежний результат.

Премію в сфері медицини отримав Ден Ерайелі з університету Північної Кароліни. Учений виконав експеримент з двома групами добровольців, яким видав абсолютно однакові плацебо (речовина, що використовується як лікарський засіб, позитивний лікувальний ефект якого пов"язаний з підсвідомим психологічним очікуванням пацієнта) болезаспокійливих засобів. Першу групу він повідомив, що дає їм ліки за ціною 2,5 долара за пігулку, а другій - по 10 центів.

Тест показав, що ті, хто отримав дорожчі ліки менш хворобливо реагували на невеликі розряди струму, що пропускалися через них. На думку вченого, це доводить, що ціна впливає на очікування пацієнтів - чим дорожчі ліки, тим більшого ефекту від них чекають.

"Шнобелевськая премія" в сфері економіки була вручена трьом вченим з університету Нью-Мексіко - Джефрі Міллеру, Джошуа Тайбуру і Бренту Джордану.

Вони вирішили з"ясувати, чи можуть жінки якимсь чином підсвідомо демонструвати, що знаходяться в сприятливій для зачаття фазі - так, як це роблять самки тварин. Для цього вони попросили стріп-танцівниць в нічних клубах надати звіти про свої чайові в різні періоди місяця. Згідно з результатами, ті жінки, що не приймали гормональних протизаплідних засобів - отримували значно більше чайових, ніж їх "колеги, що сиділи на пігулках".

Премію миру (яка на сьогодні, в "нобелівському" варіанті вважається найпрестижнішою) отримала Швейцарська федеральна комісія з етики в біології, що обстоює думку, що "у рослин є гідність". Опублікований комісією документ під назвою "Гідність живих істот стосовно рослин" називає спричинення шкоди рослинам "морально неприпустимим".

У решті категорій "Шнобелевські премії" отримали:

Харчування: двоє учених з Італії і Великобританії за допомогою електроніки модифікували звук хрускоту картопляних чіпсів, щоб створити у людини, що гризе їх, відчуття більшої "свіжості і хрусткості", ніж є насправді.

Біологія: троє французів встановили, що блохи, що живуть на собаках стрибають вище, ніж ті, що живуть на котах.

Когнітологія (наука про мислення): четверо японців і угорець з"ясували, що грибкова пліснява може вирішувати головоломки.

Фізика: група американців довела, що струна, волосина або щось подібне до них рано чи пізно неодмінно скрутиться у вузлики.

Література: Девід Сімс з бізнес-школи в Лондоні, як випливає з назви і змісту, "з любов"ю" написав книгу "Ти, ублюдок! Літературне дослідження досвіду висловлення образ в організаціях", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Вручили премії за найбезглуздіші наукові відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі