неділя, 28 лютого 2010 17:04

Великий адронний колайдер знову запущений у дію

Великий адронний колайдер знову запущений у дію

Великий адронний колайдер ( ВАК ), що розташований неподалік Женеви у Європейському центрі ядерних досліджень (ЦЕРН ), знову запущений.

Перші пучки протонів почали циркулювати по 27-кілометровому тунелю "в кожному напрямку в 04:10 за центральноєвропейським часом" (05:10 за київським).

Тепер вчені будуть поступово збільшувати швидкість, з якою рухаються по тунелю, розташованому на 100-метровій глибині на кордоні Швейцарії та Франції, протони. Їхнє завдання - за допомогою тисяч надпровідних магнітів загальною довжиною понад 22 км, охолоджених до температури мінус 271 градус, розігнати пучки до швидкості, практично відповідає швидкості світла.

Вчені сподіваються, що незабаром їм вдасться довести енергію до 7 тераелектронвольт (ТеВ). Тоді й почнуться експерименти, заради яких, власне, і створювався ВАК вартістю в 10 млрд швейцарських франків ($9 млрд за нинішнім курсом). За допомогою аналізу результатів зіткнення частинок фізики сподіваються проникнути в таємниці матерії, отримати найвищі, з коли-небудь досліджуваних показників енергії.

На даний момент рекордом ВАКу є зіткнення пучків протонів на енергії 2,36 ТеВ. Воно відбулося в грудні минулого року. Після цього колайдер був переведений в режим очікування.

ИТАР-ТАСС

Зараз ви читаєте новину «Великий адронний колайдер знову запущений у дію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі