неділя, 07 січня 2018 12:57

У різдвяному вертепі коза воскресає - що символізує дійство
10

Виконавців живого вертепу називали машкаратами
Фото: http://www.telegraf.in.ua/
Кожна колядка має завершуватися побажанням добра та миру
Вертеп робили з дерев'яного ящика у вигляді двоповерхового будиночка
Колядувати можна, починаючи від Святвечора 6 січня до Стрітення - 15 лютого
Традиційний вертеп мав два сюжети: народження Христа та реалії українського побуту

На Різдво колядують і водять вертеп - вісник добра, щастя та миру. Перша письмова згадка про український вертеп з'явилася у 1666 році. Це був старовинний ляльковий театр.

У ці дні група людей ходила по домівках і прославляла народження Христа. Вертеп робили з дерев'яного ящика у вигляді двоповерхового будиночка. Герої були з картону, тканини або дерева. Їх кріпили на стрижні і водили прорізами, які були зроблені в сцені, або керували як маріонетками.

Сюжет верхнього поверху про біблійну історію народження Ісуса був незмінним: цар Ірод дізнається від волхвів, що народився Христос, претендент на його престол. Бажаючи позбутися суперника, він наказує воїну перебити всіх віфлеємських дітей віком до 2 років. За цей злочин смерть відрубує Іродові голову, а чорти тягнуть його в пекло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Традиції святкування Різдва будуть змінювати

Нижня частини показувала реалії українського життя. Обов'язкові герої - дід, баба, коза, смерть, цигани, жид, шляхтичі, москаль і козак. Кожен з героїв займався звичною для нього справою. Дід і баба зображують сімейні стосунки, цигани обдурюють, жиди обманом заробляють гроші, шляхтичі розважаються, козак і москаль сваряться і б'ються. А коза - символ народження нового Місяця та урожаю, вмирає, щоб воскреснути.

Автор: www.segodnya.ua
  Колядувати ходили діти та підлітки
Колядувати ходили діти та підлітки

Неодмінний атрибут вертепу - різдвяна зірка. Її вважали символом щастя та радості. Виготовляли із звичайного решета, до якого чіпляли від 8 до 16 конусоподібних променів та обклеювали різнокольоровим промасленим папером, прикрашали фольгою, стрічками й китицями. Інколи до бокових стінок кріпили картинки на релігійні теми. Всередину зірки вставляли свічку, утворюючи "чарівний ліхтарик".

Ще був "живий" вертеп. Його виконавців називали машкаратами. Ця назва походить від слова машкара, що означає маска. Із зіркою ходили колядувати діти й підлітки, бути одягнуті в звичайний одяг і співали колядки. А в машкарати приймали лише дорослих парубків, вони грали серйозніші ролі - смерть, царя, янголів.

Колядувати можна, починаючи від Святвечора 6 січня до Стрітення - 15 лютого. З вертепом ходять від хати до хати, не оминаючи нікого. У великому місті заведено колядувати під квартирами сусідів. На початку слід запитати господарів, чи можна колядувати. Якщо вам відмовили - мовчки, без образ, піти. Кожна колядка має завершуватися віншуванням - побажанням родині достатку, але під цим розуміється, щоби родина була здоровою, щоб родили добрі врожаї, велася худоба і були мир, добро й злагода.

В українських школах Відня і в церкві святої Варвари пластуни показали різдвяний вертеп і заспівали колядки. Члени організації "Пласт Австрія" заколядували в Українській суботній школі у Відні та привітали парафіян зі святами у церкві святої Варвари. А у школі Ерудит відбулось Різдвяне свято з вертепом і кутею.

Зараз ви читаєте новину «У різдвяному вертепі коза воскресає - що символізує дійство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі