понеділок, 14 грудня 2020 08:35

Сонячне затемнення 2020: коли чекати та до чого готуватися

У грудні можна спостерігати декілька цікавих астрономічних явищ відразу: повне сонячне затемнення і два метеоритних дощі.

Повне сонячне затемнення відбудеться 14 грудня, коли Землю вкриє тінь Місяця, який опиниться прямо між Сонцем та нашою планетою. Воно дублює аналогічне в 2002 році, а наступне подібне станеться у 2038-му. Повна фаза затемнення триватиме 130 секунд і пройде над Чилі та Аргентиною, де явище можна буде побачити в усій красі. За Києвом затемнення почнеться о 18:13, але візуально пройде непоміченим.

Автор: od.vgorode.ua
 

Дослідники явища спростовують теорії про його шкідливий вплив. Але деякі астрологи вважають, що під час затемнень можуть виникати головні болі, втома та дратівливість. Учені ж застерігають лише від спостережень за Сонцем неозброєним поглядом.

14 і 22 грудня - час метеоритних дощів Гемініди й Урсиди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройде зорепад Гемініди: де та коли краще дивитися

У найдовшу ніч року (з 21 на 22 грудня) відбудеться другий грудневий метеоритний дощ. Потік Урсиди значно менший від Гемініди, який можна було спосерігати цієї ночі. Усього 5-10 метеорів на годину. Метеоритний дощ створюється залишками комети Туттля, яку знайшли в 1790 році. Зорепад Урсиди буде добре видно, дивитися його потрібно з боку сузір'я Малої Ведмедиці. Рекомендують поїхати якнайдалі від міських вогнів, знайти зручне місце та почекати, доки очі звикнуть до темряви.

Автор: gazeta.ru
 

21 грудня 2020 року також відбудеться зближення Юпітера і Сатурна. Ці планети будуть настільки близько розташовані одна до одної, що нам здаватиметься, наче вони по-космічному цілуються.

Зараз ви читаєте новину «Сонячне затемнення 2020: коли чекати та до чого готуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі