середа, 18 жовтня 2006 15:32

Секс у ранньому віці викликає депресії та схильність до суїциду

 

Американські психологи встановили, що ранній сексуальний досвід спричиняє розвиток підліткової депресії і навіть може призвести до суїциду.

Більше 25% сексуально активних дівчат-тінейджерів страждають від депресії. Серед їхніх ровесниць, які не займаються сексом, тільки 7,7% мають психологічні проблеми. У хлопчиків ці показники значно нижчі - 8,3% і 3,4% відповідно. Про це свідчать дані американського дослідника Кірка Джонсона. Вчений прийшов до висновку, що статеві зв"язки вкрай негативно діють на психіку підлітків. На його думку, для гармонійного розвитку особи перший сексуальний досвід краще отримувати не раніше повноліття.

З цією точкою зору погодилася і доктор психології Джин Туенге.

Збираючи матеріал для своєї книги "Покоління Я", вчена опитала 1,3 млн молодих американців і з"ясувала, що з депресією вони стикаються набагато частіше, ніж попередні покоління. При цьому у сучасної молоді найвільніші погляди на секс, мабуть, за всю історію людства.

З думкою американських колег солідарні деякі російські фахівці, які назвали секс своєрідною бомбою з годинниковим механізмом, яка при необережному оводженні може буквально підірвати психіку підлітків.

- Лібералізація відбувається у всьому світі, - сказав сексолог Сергій Агарков, - тому результати дослідження американців підходять і для країн СНД, і для Європи. Основна проблема лібералізації в тому, що люди низького культурного рівня не розуміють: свобода - це відповідальність. Вони не знають, як нею користуватися. Звідси і депресії, і психологічний дискомфорт, - сказав він.

Наслідки можуть бути і страшнішими. Американські вчені підрахували, що дівчата, які рано розлучилися з цнотливістю, вчиняють самогубства в 3 рази частіше, ніж їх ровесниці, які не вступали в сексуальні контакти. Серед хлопчиків цей показник ще вищий. Молодики, які вступили у статеві відносини в підлітковому віці, вбивають себе в 6 разів частіше.

З цим згодні вітчизняні фахівці в галузі статевих відносин.

- Дійсно, ранній секс може спричинити важкі наслідки, - додала психолог центру "Мій тренінг" Світлана Криско.

- Справа у тому, що на кожному етапі розвитку в людини формуються певні психічні функції. Так, від 12 до 15 і навіть до 18 років закладається таке поняття, як вірність. Потім до 25 років відбувається усвідомлення поняття любові. Ранній секс призводить до збою поетапного формування особи. Виходить, що підлітки реалізують за допомогою сексу тільки грубу енергію, не розуміючи, що таке любов, - стверджує психолог.

- Молоді дівчата часто починають думати, що за допомогою сексу їм вдасться прив"язати до себе партнера, але таким чином вони його тільки відштовхують. А оскільки дівчатам властиво прив"язуватися до людини після близьких відносин, вони часто доходять до самогубства через невдалу любов. Тому сексуальне життя потрібно починати не раніше 18 років, коли вже проходять всі основні етапи формування особи, - підкреслює Криско.

Втім, експерти вважають, що до раннього сексу не можна відноситися однозначно негативно.

- Якщо, наприклад, підліткам по 14-15 років, і вони вступили в сексуальний зв"язок. Якщо вони люблять один одного - все нормально, - вважає сексолог Агарков.

- Хай вони розійдуться через 2 роки, але у них вже буде досвід. Так, якщо молоді люди не люблять один одного, що, звичайно, дуже часто буває, це може нашкодити. Але тут суспільство повинне зрозуміти - фізіологічні функції самі по собі не винні, і їх не можна заперечувати. Не можна встановлювати заборони, - впевнений Агарков.

Безглуздя заборон визнають і психологи. Вони більше стурбовані неправильним вихованням підлітків.

- Сучасні діти погано розрізняють поняття любові і сексу. Вони просто дезинформовані, - повідомляє психолог Марія Стискіна.

- При цьому у дітей є потреба любити і бути коханими. Слід не забороняти їм секс, оскільки заборонами нічого не доб"єшся, а заповнювати потребу в любові. Не випадково завжди особливою популярністю користувалися уроки словесності. Через літературу дітей учили, якою повинна бути любов, - підсумовує Стискіна, повідомляє Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «Секс у ранньому віці викликає депресії та схильність до суїциду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі