пʼятниця, 04 березня 2011 17:32

Розлучення батьків може підштовхнути дитину до суїциду

Розлучення батьків може підштовхнути дитину до суїциду

Діти, батьки яких розлучились, можуть страждати на захворювання сечостатевої, серцево-судинної, нервової систем, алергії, хронічні ангіни.

Про це розповіла дитячий психолог-психотерапевт Вікторія Борисова.

"У будь-якому разі розлучення батьків, спостерігання того, що найважливіші люди не можуть між собою домовитися, є великою психоемоційною травмою, яка потім може відбитися на здоров'ї дитини. Але розлучення інколи є менш травмуючим, ніж виховання в атмосфері недовіри, образ та обману", - зазначила вона й додала, якщо дитині не пояснити причину розлучення, у неї можуть виникнути схильність до суїциду.

"Починати розмову з дитиною треба тільки після прийняття остаточного рішення. Обов'язково треба зняти відповідальність з дитини: "Ти ні в чому не винен! Кожен з нас любитиме тебе як і раніше!". У жодному разі не можна перетягувати дитя на свій бік, висловлюючись негативно про колишнього партнера – підросте, саме зробить висновки. В іншому разі на рівні підсвідомості відкладається: "Татусева часточка в мені погана! Отже, вона повинна зникнути!" А це вже суїцидні схильності у майбутньому. Також закладається установка, що тому, хто живе окремо – гірше, оскільки дитина дуже сумує й думає, що з тим із батьків, хто живе не з ним, має бути так само", - пояснила психолог.

Вітчима в жодному разі не можна представляти як "нового" батька.

"Треба пояснити дитині, що тато – один, рідний. Чоловік, який живе з мамою, - її кохана людина. Він може бути товаришем, підтримкою, але батька не замінить в жодному разі. Не варто чекати, що дитя буде любити вітчима тільки тому, що той живе з мамою", - зауважила Вікторія Борисова.

У дівчини, мама якої часто змінювала чоловіків, також можуть виникнути проблеми з протилежною статтю.

"Якщо дівчинка зростає без батька, вона відчуває незрозумілу смуту, пригнічену образу. Такі дівчата часто невпевнені у собі, нестабільні емоційно, в чоловіках шукатимуть батьківської підтримки. Може сприйняти поведінку матері як єдино можливу. Але, якщо розбереться у своїх проблемах, матиме плюс — бо набралась досвіду. Будувати стосунки в родині, де вже є діти, необхідно, виходячи з того, що це – на все життя", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Розлучення батьків може підштовхнути дитину до суїциду ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі