пʼятниця, 14 січня 2011 17:01

Росіянам пропонують ховатися від природи у велетенському "Ковчезі" (ФОТО)
14

Фото: Фото: Архітектурна майстерня Олександра Ремізова

У Росії розробили об'єкт, який не тільки повністю забезпечує себе енергією, але і здатний витримувати природні катаклізми. Проект "Ковчег" запропоновано Архітектурною майстернею Олександра Ремізова. А розроблявся він як частина програми "Архітектура катастроф" міжнародного союзу архітекторів (UIA).

Сам будинок є конструкцією округлої форми, що нагадує половинку бублика або дитячу іграшку під назвою "слінки" (також відома як "пружинка" або "веселка"). Дерев'яний каркас, частини якого утримуються сталевими канатами, обтягнутий гнучким прозорим пластиком етилен-тетрафторетіленом (ETFE).

У підземній (а у разі потопу - у підводній) частині споруди розташований енергоблок, що перетворить теплову енергію в електрику, а у верхній - теплові насоси, вітрогенератори і отвори для надходження повітря. На зовнішніх поверхнях можна розміщувати сонячні батареї. Енергії, що акумулюється, вистачить не тільки на сам "Ковчег", але і на сусідні будівлі.

Всі інженерні комунікації проходять усередині будівлі, там же утилізуються і переробляються побутові відходи. Завдяки численним зеленим насадженням у приміщеннях створений унікальний мікроклімат.

Максимальна висота будови становить 30 м, а загальна площа - 14 тис. кв. м. На цьому просторі можуть розміститися квартири і готельні номери, а також спортивні, культурні та медичні об'єкти.

За запевненнями творців, "Ковчег", як і випливає з його назви, допоможе його мешканцям пережити повінь, землетрус та інші стихійні лиха. Однак про бажаючих реалізувати цей проект нічого не говориться.

За матеріалами Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Росіянам пропонують ховатися від природи у велетенському "Ковчезі" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі