четвер, 18 березня 2010 12:05

Німецькі історики назвали точну кількість жертв бомбардування Дрездена

Німецькі історики назвали точну кількість жертв бомбардування Дрездена

В результаті бомбардування Дрездена авіацією союзників у лютому 1945 року загинуло близько 25 тисяч осіб. До такого висновку після шести років роботи прийшла комісія німецьких істориків, створена в 2004 році за наполяганням міської влади, повідомляє телеканал MDR. Офіційна доповідь комісії була представлена у середу, 17 березня, після чого її виклали у відкритий доступ в інтернет.

За словами керівника комісії Рольфа-Дітера Мюллера, історики можуть достовірно підтвердити загибель 18 тисяч осіб. З урахуванням інших наявних в їх розпорядженні свідчень і документів, дослідники зробили висновок про те, що загальне число жертв бомбардування могло скласти 25 тисяч осіб.

Історики проаналізували цвинтарні реєстри, записи актів громадянського стану, судові архіви - всього близько 16 тисяч документів. Також були уважно вивчені численні свідчення очевидців. Дослідники порівняли розрізнені дані, що зберігалися в німецьких та іноземних архівах.

Комісія спростувала поширене уявлення про те, що в результаті бомбардування і пожеж тіла десятків тисяч жертв згоріли без сліду. Крім того, історики прийшли до висновку, що широко розповсюджене твердження про те, що під час бомбардування було вбито безліч німецьких біженців зі сходу, не відповідає дійсності - число біженців було невелике. Жертвами авіаудару, за даними істориків, стали представники 20 національностей. Серед загиблих було багато військовополонених і робітників зі сходу.

Як відзначає MDR, висновки комісії мають дуже важливе значення. Досі не існувало єдиної думки з питання про число загиблих: називалися цифри від 10 тисяч до півмільйона. Бомбардування Дрездена активно використовувалося неонацистами і ультраправими в пропагандистських цілях. Протягом декількох років неонацисти влаштовують щорічний траурний марш на згадку про жертви авіаудару. У 2010 році, на 65 річницю бомбардування, марш було зірвано прихильниками лівих організацій.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Німецькі історики назвали точну кількість жертв бомбардування Дрездена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі