пʼятниця, 29 травня 2009 17:19

Назвали звички, які найбільше псують зовнішність

Назвали звички, які найбільше псують зовнішність

Що насамперед приходить на думку коли чуєш вислів "шкідливі звички"? Куріння, алкоголь і наркотики. Хтось, можливо, пригадає, що пити каву літрами і харчуватися бутербродами теж шкідливо. Але навряд чи комусь прийде в голову, що шкідливо, наприклад, посміхатися.

І дарма: насправді посміхатися шкідливо. Тобто, для здоров"я, навпаки, корисно - стимулюється синтез ендорфінів, настрій поліпшується. А ось для зовнішності звичка постійно посміхатися шкідлива, оскільки провокує виникнення мімічних зморшок. І таких "невинних" звичок, що непомітно погіршують нашу зовнішність, немало. А точніше сім.

Звичка 1. Жмуритися, хмуритися, морщитися

Багато мімічних рухів ми здійснюємо рефлекторно, і відстежити їх практично неможливо. Один звик хмурити брови, інший морщить лоб, третій постійно стискає губи. У результаті індивідуальні мімічні звички кожного досить швидко відбиваються на обличчі. Мімічні зморшки з"являються першими - вони бувають навіть у підлітків.

Як позбутися? Єдиний шанс самостійно подолати проблему - жорсткий контроль. До речі, від більшості шкідливих для зовнішності звичок можна "вилікуватися" саме так. Постійно стежити за собою складно, але якщо важливо зберегти красу і молодість, то доведеться постаратися. Альтернативний метод боротьби для ледачих і багатих - ботокс. Після ін"єкції міорелаксанта м"язи самі розслабляться, так що нахмурити лоб або зіщулити очі буде просто неможливо. Проте через півроку-рік ефект зникне і доведеться знову повторювати процедуру.

Боротися з мімічними зморшками потрібно комплексно: регулярні візити до косметолога (пілінг, масаж), контроль над мімікою і ботокс при потребі.

Звичка 2. Читати лежачи

Батьки часто забороняють дітям вишукане задоволення - завалитися з книжкою на диван, - мотивуючи заборону фразою "очі зіпсуєш". І якщо загроза для очей - під питанням, то зморшки на шиї тим, хто звик читати лежачи, забезпечені. При незручному положенні голови шкіра на шиї збирається в складки, а оскільки вона від природи тонка, суха і вразлива, то з часом їй все важче розгладжуватися. Зморшки на шиї старять навіть більше, ніж зморшки на обличчі, так що читати лежачи - дуже шкідлива звичка.

Як позбутися? Масажувати шию небажано через близькість щитовидної залози, ботокс теж колоти не рекомендується. Залишається одне - читати сидячи.

Звичка 3. Видавлювати прищі

Процедура механічного чищення обличчя (видавлювання чорних крапок, прищів і тому подібне) є в арсеналі кожного салону краси. З іншого боку, самі косметологи говорять, що механічне чищення може стимулювати секрецію сальних залоз, що підвищує жирність шкіри. Що ж до самостійного механічного чищення в домашніх умовах, то тут ризику ще більше - занести бруд, травмувати здорові тканини, рознести інфекцію. Все це неминуче викличе новий "напад" прищів.

Як позбутися? Проявляти витримку, а краще віддатися в руки професіоналів. Якщо прищів багато, змінити раціон, виключивши продукти-провокатори (алергени, продукти з надлишком "хімії"), сходити до дерматолога і ендокринолога.

Звичка 4. Торкатись обличчя

Багато хто непомітно для себе то щоку підіпре, то ніс почухає, то за підборіддя схопиться. Шкода від цього подвійна: постійне розтягнення шкіри небезпечне передчасними зморшками, а якщо робити це брудними або спітнілими руками, то недовго і інфекцію занести.

Як позбутися? Як і у випадку з мімікою, допоможе лише жорсткий самоконтроль.

Звичка 5. Кусати губи

По-перше, покусані губи виглядають неестетично. По-друге, в ранки і мікротріщини може потрапити бруд, що в результаті призведе до запалення. По-третє, покусані губи не так просто нафарбувати декоративною помадою - вона тільки чітко окреслить всі дефекти.

Як позбутися? Порятунок (окрім вже звичного самоконтролю) може дати та ж декоративна помада, особливо гидка на смак, - кусати нафарбовані губи досить неприємно.

Звичка 6. Гризти нігті

Оніхофагією (грецьке слово від "onyx" - ніготь і "phagein" - пожирати) страждає близько третини дітей у віці від 7 до 10 років, половина підлітків і третина дорослих, причому переважно жінок. Деякі вважають оніхофагію психічним розладом. Інші припускають, що вона передається по спадковості. Втім, більшість фахівців схиляються до того, що люди,які гризуть нігті, просто більш схильні до стресів, ніж інші.

Як позбутися? Комусь вистачить регулярного манікюру і легкого самоконтролю, комусь допоможе нарощування нігтів - гелеві й акрілові нігті не кожному по зубах. Третіх врятує пара сеансів у психотерапевта - іноді буває досить усвідомити, що саме примушує людину гризти нігті, і звичка сама зникає. Варіанти намазування нігтів спеціальним лаком або йодом є малоефективними, як і манера "гризти" себе за те, що ви гризете нігті.

Звичка 7. Сидіти нога на ногу

Ця звичка є практично у всіх, насамперед, у тих, хто проводить робочий день сидячи. До чого тут зовнішність? Пригадайте варикоз. Неприваблива сітка розширених вен на ногах - прямий наслідок передавлювання кровоносних судин і порушення кровообігу. До речі, поза нога на ногу провокує застій крові в області малого тазу, що особливо шкідливо для жінок (дуже шкідливо для вагітних).

Як позбутися? Можна купити дуже зручне комп"ютерне крісло, яке підходить саме вам , а також завести звичку при першій-ліпшій можливості піднімати ноги вище - на підставку, підлокітник дивана і так далі. Швидше за все, тілу сподобається новий рівень комфорту, і ви непомітно для себе перестанете перехрещувати ноги.

Medportal

Зараз ви читаєте новину «Назвали звички, які найбільше псують зовнішність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі