вівторок, 03 червня 2008 13:45

Науковці з"ясували, чому люди стали ходити на двох ногах

Науковці з"ясували, чому люди стали ходити на двох ногах
Турецьким вченим вдалося виявити якусь генетичну мутацію, яка не дозволяє людині навчитися прямоходінню на двох ногах. За словами біологів, це відкриття допоможе виявити еволюційні закономірності, які призвели до того, що людина освоїла ходіння на двох ногах, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на Європейське товариство генетики людини.

Стало відомо, що кількох родин, деякі члени яких ходили рачки, було виявлено в Туреччині в 2005 році. Вперше цю патологію описав турецький вчений Унер Тан, який назвав цю хворобу своїм ім"ям - синдром Унертана.

Тоді вчений досліджував сім"ю, в якій п"ятеро з 19 дітей "ходили на двох руках і двох ногах, з випрямленими колінами. Вони могли вставати, але тільки на короткий час із зігнутими колінами". До того ж науковець зазначив, що всі ці 5 дітей відрізнялися поганими мовними навиками і затримкою розумового розвитку.

Цей випадок розглядався як приклад зворотної еволюції - рухи назад еволюційними сходами.

Вчора, 2 червня, на конференції Європейського товариства генетики людини в Барселоні були представлені результати генетичного обстеження тих, хто страждає синдромом Унертана, проведеного групою вчених під керівництвом професора Таїфуна Озчеліка з університету Бількент (Анкара).

Дослідники виявили, що члени двох сімей, які ходять рачки, мають мутацію в гені, відповідальному за роботу рецептора ліпопротєїнів дуже низької щільності (ЛПОНП-рецептор, very low density lipoprotein receptor - VLDLR). Це білок критично важливий для правильного функціонування мозочка - одного з відділів головного мозку, відповідального за координацію рухів.

Хоча сім"ї жили в ізольованих селах, розташованих в 200-300 кілометрах один від одного і, судячи з усього, не мали спільних предків, вчені розраховували виявити єдину генетичну мутацію, пов"язану з цим станом. Вони були здивовані, виявивши, що все інакше.

За словами професора Озчеліка, вони провели "генетичне обстеження цих сімей і виявили область в ДНК, яка є спільною для всіх членів сімей, які ходять рачки".

"Проте ми були здивовані, виявивши, що гени в трьох різних хромосомах відповідальні за цю хворобу в чотирьох різних сім"ях", - зазначив він.

Він також повідомив, що в сім"ях A і D були виявлені мутації в гені, котрий відповідає за VLDLR, проте подібна мутація не була знайдена ні в сім"ї B, ні в сім"ї C.

У всіх випадках хворі синдромом Унертана були нащадками близькоспоріднених шлюбів. Всі вони в дитинстві мали значну затримку в розвитку.

"Тоді як нормальні діти через короткий час переходять до ходіння на двох ногах, ці люди продовжували ходити на долонях і ногах і ніколи не ходили прямо. Хоча вони могли вставати з положення сидячи із зігнутими колінами, вони фактично ніколи не ходили на своїх двох", - зазначає Озчелік.

Раніше припускали, що відсутність доступу до медичної допомоги загострювала ефект затримки розвитку мозочка, що призводило до ходіння рачки.

"Хоча для сім"ї B насправді була недоступна якісна медична допомога, сім"ї A і D могли звертатися до лікарів, і обидві сім"ї намагалися вилікувати своїх дітей, які страждали цим синдромом", - каже Озчелік.

"Один з членів сім"ї A - лікар, який активно брав участь в медичних втручаннях. Крім того, батьки в сім"ї A також намагалися відучити своїх дітей від ходіння рачки, але це не дало ефекту. Ми вважаємо, що соціальні чинники не були залучені до розвитку цього синдрому", - додає вчений. Слід зазначити, що мутації, пов"язані з недостатністю VLDLR також були виявлені у секти хаттерітів - групи анабаптистів, що живуть в Північній Америці.

Серед тих, у кого була знайдена ця мутація, також було багато таких, що не володіють навиками прямоходіння. Нейрологічні особливості уражених синдромом Унертана членів турецьких сімей і серед хаттерітів схожі.

Вони припускають, що у хаттерітів мутація може бути виражена значно сильніше, настільки, що вони нездатні пересуватися навіть рачки.

Разом з великим розміром мозку, мовою, здатністю робити знаряддя праці, прямоходіння довгий час розглядалося як одна з ключових особливостей, яка призвела до формування сучасної людини.

Група під керівництвом професора Озчеліка відкрила, як мутації в гені, котрі відповідають за вироблення VLDLR, впливають на розвиток мозку і моторні здібності людей.

"Можливо, що ген VLDLR пов"язаний і з іншими типами мозкових розладів, - зазначив учений. - Крім того, ми сподіваємося виявити дефектні гени, пов"язані з ходінням рачки в сім"ях B і C".

Минулого року вчені університету Ліверпуля дійшли висновку, що здатність людини до прямоходіння розвинулася у наших предків ще до того, як вони відмовилися від життя на деревах і перейшли до проживання на землі.

Сенсаційне відкриття привело дослідників до ще одного важливого висновку: за словами британських біологів, ходіння на двох ногах завжди було особливістю поведінки великих мавп, а предки людини ніколи не проходили через стадію ходіння рачки, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Науковці з"ясували, чому люди стали ходити на двох ногах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі