вівторок, 23 квітня 2024 05:50

Може вбити грозою: що категорично не можна робити на Юрія

Може вбити грозою: що категорично не можна робити на Юрія
23 квітня не можна сваритися, бо може вбити грозою Фото з відкритих джерел

23 квітня віряни вшановують Юрія чи Георгія Побідоносця.

Святий Юрій (Єгор, Георгій) жив наприкінці 2-на початку 3 століття, народився в Бейруті в сім'ї заможних людей, життя своє присвятив християнській вірі, за що й прийняв мученицьку смерть. На іконах і фресках Георгія Побідоносця зображено зі списом, що пронизує змія.

Існує легенда, згідно з якою жінки повинні були віддавати своїх дітей на поживу чудовиську, а Георгій з'явився як рятівник, проткнувши змія списом.

Свято вважається покровителем усіх слабких, невинних у їх боротьбі з несправедливістю, а також вважається покровителем урожаю, землеробства, худоби та взагалі всіх тварин.

Наші пращури вважали, що у Юр'їв день весна остаточно приходить на землю, та можна починати польові роботи.

Здавна все село виходило на поля на чолі зі священиком, читалися молитви на добрий урожай, потім переходили від дому до дому, читаючи молитви вже біля кожного городу.

З особливою повагою ставилися цього дня до будь-якої живої істоти, адже святий Юрій - захисник та покровитель тварин. Зазвичай господарі пекли в Юр'їв день спеціальний пиріг, яким пригощали всю свою домашню худобу.

Прикмети

Сильний дощ іде - багато трави зросте.

Якщо на Юрія місяць перебуває на стадії зростання, дме поривчастий вітер і похмуро, то така погода протримається ще довго.

Комарі в зграї збиваються - до потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі місяці для весілля: коли ставати під вінець, щоб жити щасливо та в достатку

Побачити вранці росу - до врожаю проса.

Іній на деревах - до багатого збирання гречки.

Дощ - до чудового врожаю злакових культур, але от гречка цього року не вродиться.

Що не можна робити в Юр'їв день

Не можна сваритися чи голосно, емоційно сперечатися про щось - може вбити грозою.

Не слід в'язати і навіть одягати одяг із вовни. Взагалі до неї цього дня краще не торкатися. У народі говорили, що це призведе або до грошових втрат, або проблем зі здоров'ям.

У цей день не рекомендується стригтися, розчісуватись і навіть брати в руки гребінь.

2024 року українці святкують Трійцю за новою датою. Його відзначення прив'язане до святкування Великодня, яке припадає на 5 травня. А тому Трійцю святкуємо 23 червня, на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння. У народі це одне з найголовніших свят називають П'ятидесятницею, Зеленою неділею, Зеленими святами.

Сватання цього дня - на вдалий шлюб: у родини будуть гарні діти, в оселі - гармонія, а в серцях - любов одне до одного. Натомість, на Трійцю забороняється грати весілля, адже нічого хорошого не вийде, сім'я швидко розпадеться і буде нещасливою.

Зараз ви читаєте новину «Може вбити грозою: що категорично не можна робити на Юрія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі