вівторок, 15 січня 2013 02:40

Марихуана не впливає на зниження IQ - дослідження

Марихуана не впливає на зниження IQ - дослідження

Зниження інтелектуальних здібностей у любителів марихуани в юності, про що недавно заявлялося в наукових працях, можна пояснити несприятливими соціальними обставинами, а не дією цього наркотику на клітини мозку, заявляє норвезький вчений у статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У серпні 2012 року група вчених під керівництвом Медлін Мейер (Madeline Meier) з університету Дьюка в місті Дарем (США) з'ясувала, що вживання марихуани в юності супроводжується зниженням розумових здібностей. За їхніми розрахунками, систематичне вживання наркотику призводило до пониження IQ на 8-10 пунктів у дорослому житті.

Норвезький соціолог Оле Рогеберг (Ole Rogeberg) з Центру економічних досліджень Рагнара Фріша в Осло засумнівався в істинності цих висновків і повторно проаналізував дані по вживанню марихуани в новозеландському місті Дюнедін, які використовували Мейер та її колеги в своїй статті.

Як стверджує Рогеберг, Мейер та її колеги допустили кілька методологічних помилок при вивченні статистики, зібраної соціальними службами Дюнедіна. За його словами, в їх аналізі були відсутні багато важливих змінних, в тому числі соціоекономічний статус новозеландців і їх етнічна приналежність, які могли спотворювати результати дослідження.

Зокрема, більшість любителів марихуани в цьому місті походять з бідних сімей зі стабільно низьким рівнем доходу. Рогеберг відзначає, що інші статистичні дослідження не один раз свідчили на користь того, що незаможні люди найчастіше переходять до систематичного вживання марихуани в порівнянні з забезпеченими верствами населення.

Керуючись цією ідеєю, автор статті спробував знайти взаємозв'язок між матеріальним становищем і зниженням інтелектуальних здібностей в статистиці. Для цього він розділив жителів Дюнедіна на кілька груп залежно від їх соціоекономічного статусу і простежив за тим, як змінювався їх IQ.

Порівняння продемонструвало яскраві відмінності в рівні падіння IQ між багатими і бідними новозеландцями. У середньому, IQ у незаможних людей зменшувався дещо більше, ніж у забезпечених жителів Дюнедіна. Рогеберг пов'язує цей феномен не з вживанням марихуани, а з тим, що у бідних людей не було коштів чи бажання продовжувати освіту після закінчення школи, і їх робота передбачала низький рівень інтелектуальної активності.

Як вважає вчений, його висновки ясно показують, що вживання марихуани не було єдиною або визначальною причиною зниження IQ в деяких жителів Дюнедіна. За його словами, найбільш ймовірними причинами цього феномена послужили типові ризики, які супроводжують бідність - безробіття, постійний контакт з криміналом, недостатньо гарна освіта та інші соціоекономічні фактори.

Зараз ви читаєте новину «Марихуана не впливає на зниження IQ - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі