понеділок, 28 серпня 2006 13:50

Конеголова мураха - найсильніший хижак на планеті

 

Конеголова мураха Odontomachus baurі, що водиться в Південній і Центральній Америці, повинна бути визнана рекордсменом тваринного світу по бойових якостях: у нього виявився найсильніший і найшвидший удар. Мураха випередила таких суперників, як велика біла акула і плямиста гієна.

Дослідження, опубліковане в Proceedіngs of the Natіonal Academy of Scіences, очолила біолог Шейла Патек з університету Берклі. Воно стало можливим завдяки використанню методів високошвидкісної відеографії.

Біологи виявили, що швидкість, з якою мураха стуляє щелепи, складає 35-64 м на секунду. А сила цього руху може в 100 000 разів перевищувати силу гравітації, причому сила кожної з щелеп при змиканні у 300 разів перебільшує вагу тіла комахи .

Задіяні в дослідженні мурахи важили від 12,1 до 14,9 міліграма. Середня тривалість укусу - 0,13 мілісекунди, що в 2300 разів швидше, ніж моргає людське око.

За словами Патек, мандібула (нижня щелепа) мурахи працює буквально на межах швидкості і прискорення, відомих у біологічному світі. Конеголова мураха випередила попереднього рекордсмена - рака-богомола.

Щелепи, рухами яких керують 2 порівняно величезні м"язи в голові, служать не тільки для надшвидкісного нападу й укусів, але і для захисту. У випадку небезпеки мураха, вдаривши ними об землю, може "катапультуватися" в безпечне місце. Стрибки вгору досягають 8 см, повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Конеголова мураха - найсильніший хижак на планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі