середа, 28 жовтня 2009 11:36

ДНК-ін"єкції допомогли сліпим дітям побачити

  Один з пацієнтів, дев'ятирічний Корі Хаас (Corey Haas), з батьками та членами команди дослідників (по краях) (фото Daniel Burke).
Один з пацієнтів, дев'ятирічний Корі Хаас (Corey Haas), з батьками та членами команди дослідників (по краях) (фото Daniel Burke).
Фахівці з медичної школи університету Пенсільванії (Penn Medicine) і дитячої лікарні Філадельфії (Children"s Hospital in Philadelphia) за допомогою генної терапії фактично подарували зір сліпим від народження п"ятьом дітям і сімом дорослим.

В експерименті брали участь 12 пацієнтів у віці від 8 до 44 років, які страждали амаврозом Лебера (LCA), рідкісною формою вродженої сліпоти, що зустрічається у однієї людини з 80 тисяч.

Науковці використовували вектор (cloning vector), генетично модифікований аденовірус, щоб повернути в нормальний стан RPE65 ген, мутація якого є причиною від 8 до 16% всіх випадків амаврозу Лебер. (Раніше ми розповідали про досвід британських фахівців, що завершився майже повним відновленням зору.)

Вже через два тижні після єдиного уколу пацієнти повідомили про поліпшення. Тести показали, що у кожного з дванадцяти хворих значно збільшилася світлочутливість, а половину з них навіть не можна тепер юридично класифікувати як сліпих.

Додатковим приємним сюрпризом стало значне полегшення ністагм - мимовільних коливань очних яблук - у семи з дев"яти пацієнтів, що страждали на це захворювання.

"Ми будемо продовжувати стежити за цими пацієнтами, щоб визначити,чи зупиняє лікування процес дегенерації сітківки", - каже Альберт Магуайр (Albert M. Maguire), провідний автор дослідження. - "У найближчому майбутньому ми сподіваємося перевірити вплив генної терапії на інші очні хвороби" .

Найкращий ефект генна терапія справила на дітей, яким тепер легко здатні подолати стандартну "смугу перешкод" в умовах слабкого освітлення (кадр Children"s Hospital of Philadelphia).

За матеріалом: Мембрана

Зараз ви читаєте новину «ДНК-ін"єкції допомогли сліпим дітям побачити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі