четвер, 20 жовтня 2011 13:24

Для управління новим інвалідним візком достатньо підморгувати і стискати зуби

Японські вчені створили інвалідний візок, яким можна керувати за допомогою м'язів обличчя.

"Нова система призначена для людей, паралізованих нижче шиї, і пацієнтів з м'язовою дистрофією, - кажуть розробники. - Мова про тих, хто більше не може використовувати для управління джойстик, але все ще хоче пересуватись самостійно ".

Як повідомляє DigInfo TV, "керування лицем" створене дослідниками з університету Міядзакі (University of Miyazaki). Поки в системі використовуються чотири дротових датчики, закріплених на обличчі. Дані з них, як і з камери, підвішеній високо за спиною інваліда, передаються на ноутбук, що дає команди електричному візку.

Щоб почати рух, користувач один раз стискає зуби, а щоб зупинитись, робить це знову. Для поворотів він підморгує відповідним напрямом ока. Камера також призначена для визначення перешкод: якщо попереду їх немає, коляска прискорюється, коли такі виявляються, вона зупиняється за метр до них.

Учені кажуть, що хотіли довірити м'язам обличчя і контроль над швидкістю коляски, але це виявилось складним завданням.

Японці кажуть, що комерційна версія системи з'явиться 2012 року. Вона буде майже бездротовою, з інтерфейсом у вигляді маски або окулярів.


Зараз ви читаєте новину «Для управління новим інвалідним візком достатньо підморгувати і стискати зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі