понеділок, 14 грудня 2009 19:52

Цукор і сіль визнали найшкідливішими харчовими добавками

Цукор і сіль визнали найшкідливішими харчовими добавками

За останні роки експертами було вивчено безліч харчових добавок і деякі з них пов"язано з різними захворюваннями.

Інформація про найшкідливіші харчові добавки в повсякденних продуктах харчування допоможе вам в простішому виборі здорової їжі для вас і вашої сім"ї.

Ось список деяких найбільш сумнівних з медичної точки зору і шкідливих харчових добавок в повсякденних продуктах харчування:

•нітрит натрію;
•бутилгідроксіанізол (BHA, Butylated hydroxyanisole) і BHT, Butylated hydroxytoluene;
•пропілгаллат (Propyl Gallate);
•глутамат натрію;
•транс-жири;
•аспартам;
•ацесульфам калію;
•харчові фарбники (Синій, Червоний, Зелений, Жовтий);
•олестра;
•бромат калію;
•білий цукор;
•натрію хлорид (сіль).

Однією з найбільш поширених добавок в продуктах харчування є консервант, який може бути в різних формах.

Нітрит натрію - один з них, він додається в продукти не тільки для того, щоб зберегти їжу, але і додати кольору і аромату до м"ясних продуктів, таких як бекон, шинка, сосиски, м"ясні закуски і копчена риба.

Бутілгідроксианізол (BHA) і Бутілгідрокситолуол (BHT) – це також консерванти, що додаються до таких продуктів як хлібний злак, жувальна гумка, чіпси і рослинні олії, для запобігання окисленню.

Пропілгалат також є антиокислювачем і додається в м"ясо, курячі кубики і жувальну гумку.

Всі ці консерванти пов"язують з раком.

Глютамат натрію може викликати мігрень і інші несприятливі наслідки.

Транс-жири в даний час виключені з більшості продуктів харчування, а дослідження, що пов"язують їх з хворобами серця, інсультом, і захворюваннями нирок, набули широкого поширення.

Аспартам – це штучний підсолоджувач, знайдений в продуктах під маркою NutraSweet і Equal, а так само в дієтичних продуктах (низькокалорійні десерти, желе, питні суміші) і безалкогольних напоях. Ацесульфам калію відноситься до новіших штучних підсолоджувачів, використовується в безалкогольних напоях і деяких хлібобулочних виробах.

Багато харчових фарбників вже було заборонено FDA, проте деякі з них до цих пір можуть бути знайдені в продуктах, що вимагають специфічного кольору.

Олестра - поширений в чіпсах продукт, який перешкоджає поглинанню жиру травною системою. Харчові фарбники були пов"язані з раком, а олестра блокує засвоєння організмом вітамінів і заважає нормальному функціонуванню травної системи.


FDA — (англ. Food and Drug Administration) — Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США). Воно відповідає за регуляцію та нагляд над безпечністю харчових продуктів, біологічно активних добавок, ліків, вакцин, медичних приладів, ветеринарної продукції та косметики.

За матеріалом agronews.ru

Зараз ви читаєте новину «Цукор і сіль визнали найшкідливішими харчовими добавками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі