неділя, 15 жовтня 2006 15:46

Біодизель почали виготовляти на Вінничині

У селі Муровані Куриловці, що на Вінничині, запустили в експлуатацію міні-цех, який спеціалізується на виготовленні біодизеля. Про це повідомила помічниця вінницького губернатора Ірина Котельник.

За її словами, біоустановка, яка переробляє рапсове масло на біодизель, розроблена вінницькими ученими. Мурованокуриловецьке підприємство "Агромаш" постачатиме це устаткування. Його вартість становить 150 тис. грн.

- Біоустановки з виробництва альтернативного пального повинні бути в кожному районі, - вважає губернатор Вінницької області Олександр Домбровській.

На його думку, біодизель вигідний як з енергетичної, так і економічної точки зору.

- Окрім пального, у ході технологічного процесу з рапсу отримують гліцерин і шрот, який використовують як корму, - пояснив Домбровській.

Він повідомив, що, за підрахунками фахівців, середнє сільськогосподарське підприємство, яке під посіви рапсу відводить 10% площі, може повністю покрити власні енергетичні витрати.

- Таким чином, вирощування і переробка рапсу є замкнутим циклом безвідходного виробництва, - відзначив губернатор.

Наразі в області працюють 3 установки з виробництва біодизеля. У березні 2007 року планується такими установками забезпечити сільгосппідприємства в кожному районі Вінничини.

Собівартість 1 літра біодизеля з рапсового масла становить 1,5 грн, повідомляє глаVред.

Зараз ви читаєте новину «Біодизель почали виготовляти на Вінничині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі