вівторок, 30 листопада 2010 09:37

Армія США знищуватиме талібів "розумним" гранатометом (ФОТО)

У розпорядженні американських військових, розквартированих в Афганістані, найближчим часом з'явиться "зброя майбутнього". Йдеться про ручні самозарядні гранатомети. Вони стріляють "розумними" радіокерованими боєприпасами. Вистріли гранатомета XM25 здатні вибухати, подолавши задану відстань. Це дозволяє вражати ворога незалежно від того, сховався він у окопі, за стіною або купою валунів. Солідна дальність прицільної стрільби, що становить 700 м, ще більше підкреслює перевагу цієї зброї перед традиційними засобами смертовбивства.

5,4-кілограмовий XM25, протягом семи років спеціально розроблявся для американської армії компанією Alliant Techsystems. Він надійде на озброєння вже цього місяця, повідомляє Компьюлента. Війська будуть закуповувати його по $ 35 тис. за штуку.

Прицільний комплекс гранатомета використовує лазерний далекомір, що визначає точну відстань до цілі. Боєць може вручну додати (або відняти) до отриманої цифри, яка висвічується у "розумному" окулярі, до 3 м, щоб снаряд міг подолати укріплення і гарантовано підірватися над (або поруч з) метою. Таким чином можна буде "викурювати" снайперів, які, приміром, сховалися в окопі, без участі авіації.

25-міліметрова граната новинки містить чип, який отримує від прицільного пристрою радіосигнал на підрив після подолання заздалегідь розрахованого відстані.

XM25 представляється ідеальною зброєю для вуличних боїв, що постійно ведуться в Афганістані, коли супротивник ховається за тим чи тим укриттям. У цьому разі лазерний далекомір гранатомета визначить відстань до стіни, за якою ховаються таліби, і боєць зможе додати до нього метр, просто натиснувши на кнопку поряд із спусковий скобою. Граната вибухне рівно в метрі за укриттям, вразивши всіх, хто за ним перебуває.

Розробники повідомляють, що спочатку гранатомет буде використовувати боєприпаси бризантної дії, але пізніше, можливо, з'являться гранати, які будуть просто оглушати ціль, а не вбивати.

Зараз ви читаєте новину «Армія США знищуватиме талібів "розумним" гранатометом (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі