четвер, 13 листопада 2008 15:13

7 способів боротися з голодом під час дієти

Боротися з відчуттям голоду набагато складніше, ніж з любов"ю до солодкого або мучному. І саме тому багато дієт закінчуються так швидко - на другий або третій день після початку. Ось декілька способів вгамувати голод, не шкодячи фігурі.

Налягай на картоплю
Вважати картоплю дієтичним продуктом ми не звикли, а дарма, стверджують дієтологи з Університету Юти (США). Той самий крохмаль, за який його так не люблять дієтики, не шкодить фігурі, а навпаки, допомагає схуднути, тому що робить на наш організм такий же вплив, як хвалена клітковина. А значить, надовго пригнічує відчуття голоду, не дозволяє рівню цукру в крові підскочити і таким чином береже нашу талію. Є навіть спеціальна дієта на картоплі. Скинути можна до 3-4 кг за тиждень.

Проте перебільшувати користь картоплі теж не варто. Наприклад, в смаженому вигляді або варена, але з великою кількістю вершкового масла, вона точно тільки нашкодить. Отже споживати її треба звареною, але охолодженою, без тваринних жирів і соусів. Додайте сіль, можна трохи сметани, можна навіть сир і нежирний сир. І, звичайно, не перестарайтеся. Дві-три середні картоплини на обід - цього вистачить, щоб не боротися з голодом весь день, що залишився.

Вранішня вечеря
Ми всі знаємо, що сніданок - найважливіша їжа. І кожне нове наукове дослідження це тільки підтверджує. Наприклад, нещодавно учені з Техаського університету (США) з"ясували, що люди, що не пропускають сніданок, за день з"їдають на 5% менше, ніж інші люди. І проте більшість з нас з ранку отримують тільки 20% денної дози калорій, в обід - 30%, а у вечерю - 50%. Як стверджує один з авторів дослідження доктор Джон де Кастро, все треба робити навпаки. Якщо половину добової норми людина з"їдатиме на сніданок, після обіду їй вже не захочеться "їсти" все підряд, щоб просто набити шлунок.

Повітря і вода - краща їжа
Піна перемагає жир - і мова не про новий миючий засіб для посуду. Відомий американський дієтолог, професор Барбара Роллз встановила, що люди, що вживають двічі на день різні шейки і інші збиті напої, з"їдають на 12% менше, ніж інші. Тому що піна - це абсолютно безкалорійний спосіб збільшити розмір своєї страви і наїстися... повітрям. Спробуйте коктейлі з кефіру або молока з фруктами, не додайте цукор і не зловживайте жирним молоком. До речі, так само, як повітря, працює вода: додайте до свого обіду овочі (помідори, огірки) - і вгамуєте голод майже безкалорійною їжею.

Не з"їм, так понюхаю
Запах їжі, як відомо, розпалює апетит. Але є і такі аромати, які, навпаки, заглушають відчуття голоду, - запах ванілі, наприклад. На думку дієтологів, солодкий аромат запускає в мозку утворення нейропептидів - біологічно активних речовин, що виробляються в нервових клітинах і речовин, що беруть участь в регуляції обміну. І коли їх кількість досягає певного рівня, наш мозок думає, що тіло отримало справжню порцію солодкого - і зупиняє голод. Причому нюхати не обов"язково натуральну ваніль: купіть крем, гель для душу або шампунь з ванільним запахом - і можете "їсти", не виходячи з ванни.

Супчик з чечевиці
Чечевиця - продукт майже унікальний. З одного боку, в ній багато складних вуглеводів, що дають нам енергію, з іншої - повно клітковини, що утримує рівень цукру в нашій крові на прийнятному рівні. Недавнє дослідження групи незалежних канадських учених показало, що, якщо додати до дієти чечевицю, картоплю і яблука, скидати можна на 1 кілограм в місяць більше, ніж без них.

Капуста замість чіпсів
Що таке голод? Це спосіб вашого мозку дати вам зрозуміти, що потрібно поїсти. Але, на жаль, іноді механізм спрацьовує неправильно - за невідомими медиками причинам в організмі утворюється надлишок гормону греліну, який, власне, і викликає відчуття голоду. Поки чарівної пігулки,  що контролює виділення цього гормону, немає, але збити його рівень можна і підручними засобами. Наприклад, перекусити - але не бутербродами або чіпсами, а капустою. Мінімум калорій, зате рівень гормону впаде. Або ягодами - заразом отримаєте невелику дозу цукру, який також допоможе боротися з голодом.

Дихайте - не дихайте
Помічали, що, коли ви нервуєте, їсти хочеться постійно? Це все через кортизол, що виробляється в організмі під впливом стресу і заважає утворенню гормону ситості лептину. Результат - переїдання і ожиріння, стверджує доктор Марк Хейман, фахівець з обміну речовин. Він же пропонує боротися із стресом з допомогою ось цієї дихальної гімнастики: зробіть повільний і повний видих, поступово расслаблюючи плечі і груди, і рахуйте до п"яти. Потім так само поволі і глибоко вдихайте, рахуйте до п"яти і затримаєте дихання на 5 секунд. Повторюйте протягом 5 хвилин кожного разу, як почнете нервувати, повідомляє health.com.

Зараз ви читаєте новину «7 способів боротися з голодом під час дієти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі