понеділок, 26 січня 2009 11:30

26 січня відбудеться перше сонячне затемнення 2009 року

26 січня 2009 року відбудеться кільчасте сонячне затемнення. Смуга максимальної (до 93%) фази розпочнеться зі сходом Сонця і пройде від островів Целебес і Борнео в Індонезії, потім по островах Суматра та Ява. Потім смуга максимальної фази пройде по Індійському океану, на південь від Африки вийде в Атлантичний океан, де і завершиться із заходом Сонця.

Місяць у момент затемнення знаходитиметься дуже далеко від Землі - конус місячної тіні не досягне поверхні нашої планети і затемнення в максимальній фазі буде кільчастим на всіх етапах свого шляху. Фаза затемнення буде не тривалою, а це означає, що спостереження не будуть видовищними навіть в смузі максимальної фази - не буде видно ні сонячної корони, ні зірок. Причому шлях максимальної фази повністю пройде по океану, що робить всі місця спостереження досить складнодоступними.

Приватні фази затемнення можна спостерігати в Австралії, Південно-Східній Азії, Індії, на острові Мадагаскар та малих островах Індійського океану, а також в Африці.

Всього сонячних затемнень в 2009 році буде два. Друге пройде 22 липня. Воно буде повним, причому з рекордною тривалістю за часом - 6 хвилин 39 секунд. Спостерігати його можна буде на узбережжі Тихого океану та у Китаї, повідомляє R&D.CNews

Зараз ви читаєте новину «26 січня відбудеться перше сонячне затемнення 2009 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі