середа, 09 січня 2013 05:00

"Всі про кінець світу тільки говорять, а у нас він давно настав"

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Хмельничанка Раїса Боровська щоночі укривається ковдрою з клейонкою. Вода заливає горішній поверх їхнього будинку
Хмельничанка Раїса Боровська щоночі укривається ковдрою з клейонкою. Вода заливає горішній поверх їхнього будинку

У 5-поверхівці на вул Зарічанській, 8 у Хмельницькому під час кожного дощу заливає верхній поверх. Страждають 24 квартири 105-квартирного будинку.

— Живемо у справжній лазні, — розповідає 65-річна Раїса Боровська з квартири №50. — Років 10 тому жек рішив переробити нашу кришу. З рівної зробили покату. І після того у нас потопи. Ручаями тече. І меблі пересунули, і тазіки підставляємо — не помагає.

Раїса Іванівна проводить до спальні. Там усі стіни вкриті цвіллю. Меблі від них відсунули, накрили клейонкою. Вода крапає у два тази.

— У нас немає ніяких задолженостєй, а жити не можемо, — каже її чоловік 63-річний Станіслав Боровський. — Спати не можемо, бо капає і капає. Таблетки п'ємо, дихнути нічим. Для чого той жек содержати? Всі про кінець світу тільки говорять, а у нас він давно настав.

Від постійної вологи стіни пожовтіли, шпалери відпали.

— Скільки у жек не ходив — результату ноль, — продовжує Станіслав Дмитрович. — Раз за ніч стільки натекло, а потім усе замерзло, що балконних дверей не могли відкрити. А ми цим літом тільки ремонт зробили.

Поруч з Боровськими живе 67-річна Раїса Березюк — інвалід дитинства. Без сторонньої допомоги пересуватися не може.

— А я тут більше 40 год живу, — розповідає Раїса Олександрівна. Як-но відлига, починає капати на саму кровать. Одної ночі так текло, що я відповзла на краєчок і так цілу ніч у кутку просиділа. Руки склала й просила Божого змилування.

Уночі вона вкривається ковдрою, яку зверху накриває клейонкою. У дощ світла не вмикає. Боїться короткого замикання, бо з люстри капає вода.

Поруч з Раїсою Березюк мешкає родина Кузнєцових.

— Щовесни роблю ремонти, — каже господар 38-річний Руслан Кузнєцов. — Як не зробиш, весною і влітку не дихнеш. Всі стіни цвіллю покриті. А в мене доньці Маринці 12 років, Полінці — 2. Як вони зможуть так жити?

Будинок на вул. Зарічанській, 8 обслуговує житлово-експлуатаційне об'єднання, що розташоване там же на цокольному поверсі.

— Колись неправильно зробили лівньовку. Вода в ній замерзає. А як відлига, затікає на панелі. Лівньовку можливо переробити разом з покрівлею. На це потрібно 250-280 тисяч. Ми просили міську раду закласти ці кошти в бюджет. Якщо гроші будуть, ремонт зробимо, — пояснює Надія Климчук, директор житлово-експлуатаційне об'єднання.

Зараз ви читаєте новину «"Всі про кінець світу тільки говорять, а у нас він давно настав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі