вівторок, 16 січня 2018 07:45

Священики Московського патріархату відспівують бойовиків

Автор: www.061.ua
  Люди кладуть іграшки під двері храму Московського патріархату, аби засудити дії священнослужителів. Вони відмовилися відспівати малюка, бо був хрещений у Київському патріархаті. Акцію ”Принеси ляльку” підтримали в багатьох містах України
Люди кладуть іграшки під двері храму Московського патріархату, аби засудити дії священнослужителів. Вони відмовилися відспівати малюка, бо був хрещений у Київському патріархаті. Акцію ”Принеси ляльку” підтримали в багатьох містах України

Священики Запорізької єпархії Української православної церкви Московського патріархату засуджують проведення АТО в країні, критикують спілкування українською мовою, пропагують об'єднання України з Росією, виправдовують агресію РФ.

Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження. У діях священиків слідчі вбачають розпалювання національної та релігійної ворожнечі.

— Українська мова в церкві сприймається агресивно, — розповідає отець Анатолій Ревтов, 30 років. 10 січня на єпархіальному зібранні на нього накинулися священики, бо говорив українською. Наступного дня його відсторонили від служби. — На службах мене знімали на відео, доносили у відповідні інстанції. Настоятель храму казав, що раз я їжджу в АТО — то щоб там і лишався. Я повісив над іконами рушники, сказав "Молимося за Україну". На мене накинулися: "Чому за Україну? Росія, Україна і Білорусь — це все наша держава".

Церква не любить українську землю і народ. Ще з 1990-х нам талдичили, що всі навколо — вороги, спасіння тільки в Росії. Зараз на окупованих територіях священики Московського патріархату моляться за бойовиків, освячують їхню зброю. Багато хто незгодні з такою політикою, але мовчать через страх перед церковною владою. Почнеш опиратися — заборонять служити або запхають до глухого села.

Торік улітку один із священиків Запорізької єпархії відмовився відспівувати загиблого воїна АТО.

— Люди змовчали. Просто пішли до іншого храму, — зазначає Анатолій Ревтов.

2 січня священик Запорізької єпархії УПЦ МП Євген Молчанов відмовився відспівувати 2-річного хлопчика, бо того хрестили в церкві Київського патріархату. Заявив, що хрещені в УПЦ КП діти гинуть.

— Объяснил обезумевшим от горя родителям, что ребенка крестили в "незаконной церкви", — розповідає 30-річний Юрій Гудименко, знайомий родини загиблого хлопчика.

Така відмова збурила багатьох. У різних містах країни люди влаштували акцію "Принеси ляльку" — біля храмів Московського патріархату клали іграшки. У Запоріжжі на двох учасників акції — воїна АТО й волонтера — напали представники православного союзу "Радомир". Вони охороняють об'єкти Запорізької єпархії УПЦ МП.

— Хлопці вийшли за територію церкви, до них підійшли двоє. Забризкали сльозогінним газом, повалили на землю, били ногами. В атовця Олександра — забої голови та зламана рука. Волонтер відбувся незначними травмами, — каже запоріжець Максим Зайченко.

Представники Української православної церкви Московського патріархату відкидають звинувачення.

— Шум стихнет из-за безосновательности обвинений. Все это лишь закалит нашу веру, объединит всех нас — ради сохранения целостности нашей Родины, — каже 46-річний митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Андрій Коваленко).

39 відсотків православних в Україні відносять себе до Київського патріархату, 17% — до Московського, згідно з опитуванням Центру Разумкова, проведеним у березні торік. 24% українців вважають себе "просто православними".

Московському патріархату вигідне насильство

— Вплинути на конфлікт Московського та Київського патріархатів можна завдяки суспільному тиску. Але без насильства, бо воно вигідне МП. Люди мають поглиблювати релігійні знання. Якщо розумітимуться на таїнстві хрещення — спекуляції відпадуть самі, — каже 48-річний Андрій Юраш, директор департаменту в справах релігії та національностей Міністерства культури України.

— Сьогодні 21 відсоток українців бачать розвиток православної церкви лише у зв'язку з Московським патріархатом. Цей вибір треба поважати, але така позиція не повинна перешкоджати більшості віруючих. Найкращим є варіант двох канонічних церков, між якими люди можуть вибирати.

Священик розважався у сауні з дівчатами

У липні торік у місті Жовква на Львівщині настоятель церкви Святих апостолів Петра й Павла Московського патріархату 72-річний Степан Хомин не відчинив двері храму перед труною із загиблим бійцем АТО Володимиром Турчином. Євангеліє не прочитав, у поминальні дзвони не забив. За півгодини, коли сержанта ховали, у церкві вдарили весільні дзвони — священик проголошував шлюб.

У місті Бровари під Києвом у січні 2017-го в сауні з дівчатами помер прото­ієрей Іоанн Корнута, 26 років. У нього відірвався тромб. Служив у Свято-Введенському чоловічому православному монастирі Московського патріархату.

У травні 2015 року представники УПЦ МП не підвелися під час урочистого засідання парламенту, коли президент Петро Порошенко зачитував імена бійців АТО — Героїв України. У війні гинуть українці по обидва боки, пояснили в Московському патріархаті.

Зараз ви читаєте новину «Священики Московського патріархату відспівують бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі