четвер, 29 жовтня 2009 08:04

Російський уряд купує книжки для українських шкіл

На День учителя російський телеканал ОРТ показав передачу про райцентр Полонне на Хмельниччині. Мовляв, місцеві школярі хочуть вивчати російську мову, але не можуть: до бібліотечного фонду не завозять сучасних підручників із російської мови, не проводять олімпіад.

Про розвиток російської клопочуться лише Володимир та Вікторія Анісімови, які працюють у школі N3.

— Я люблю російську, бо навчалася і працювала в російській школі, — пояснює 59-річна Вікторія Анісімова, вчителька російської. Вона з чоловіком Володимиром написала три підручники з російської мови для учнів других-четвертих класів. — Вважаю, що навчитися іноземної мови — це прожити інше життя. У підручниках намагаюся розвивати в дітей логічне мислення, культуру поведінки.

Учитель упевнена, що після телепередачі її ретельніше перевіряють.

— Мене почало переслідувати райвно, — плаче Вікторія Олександрівна. — Незаконно, без представника нашої школи склали акт перевірки організації мною індивідуального навчання. Звинувачують, що я два роки ні за що отримую гроші.

— У нашій школі немає українофобів і русофобів. Ми всі помірковані. Хоча мови слов"янських народів знати мусимо, — каже Майя Байцар, що викладає українську мову.

Вигаданою називають проблему російської мови в районному відділі освіти.

— У районі налічується 32 школи. У 27 вивчають російську мову, — каже начальник відділу освіти 45-річний Петро Кондратюк. — Вікторія Анісімова — хороший учитель, її неодноразово Міносвіти відзначало. Вона написала доступний для дітей підручник. Але торік не проводила індивідуальних занять із хворою третьокласницею Ларисою Бражицькою. Дівчинка змушена щоденно відвідувати школу, навчається за програмою, яка не відповідає її розвитку. Це по-перше. А по-друге, росіяни називають Полонську школу N3 Меккою для вивчення російської мови. Але погляньмо на результати її учнів в обласних конкурсах знавців мов національних меншин. Переможницею стала Олена Бабій зі школи номер 2, друге місце виборола Лілія Гринчук із четвертої. Жодної дитини з третьої школи.

На Хмельниччині російську як окремий предмет вивчає 4261 учень, як факультатив — 12 тис. 122. Це 12% школярів.

— В області працює мережа українсько-російських двомовних закладів. Є 66 учителів російської мови, поновили олімпіади. Проводимо змагання для 12 відсотків учнів, які вивчають російську. А росіяни проводять подібні заходи для українців? — зауважує 53-річна Наталія Жолобок, начальник обласного управління освіти.

Після телесюжету про полонську школу N3 говорили на урядовій комісії Російської Федерації, яку очолює міністр закордонних справ Сергій Лавров. Вирішили надати цільову допомогу.

— Мені зателефонували з генерального консульства Росії, — каже директор школи Володимир Анісімов, 61 рік. — Поцікавилися, що хочемо отримати. Запропонували відкрити клас російської мови, закупити літературу. Уже виділили 3 тисячі гривень, за які ми передплатили друковані видання.

"Росія провокує і створює напругу"

— Чому ми маємо виступати в ролі того, хто захищається, і реагувати на їхні провокації? — запитує 69-річний Микола Жулинський, директор Інституту літератури ім. Шевченка. — Україна — чи не єдина держава на пострадянському просторі, яка так багато уваги приділяє потребам інших етносів. А Росія веде послідовну й систематичну пропаганду, насаджує нам свої погляди, оцінки, провокує, створює напругу. Їх хвилює єдиний мовний і гуманітарний простори. Стрижнем, на їхню думку, має бути російська мова. От і вигадують проблеми на кшталт її утисків.

Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Російський уряд купує книжки для українських шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі