вівторок, 26 червня 2012 07:45

"Подписуй, или бросим в камеру к зекам"

Донеччанки 20-річні Христина Альохіна, Сніжана Рідна і Євгенія Ларіна, 29 років, звинувачують міліціонерів у катуванні. Кажуть: їх змушували зізнатися у неіснуючому злочині.

— 7 червня ми сиділи в ресторані, — згадує Сніжана. — До нас підсів хлопчина років 25, представився Данієлом зі Швейцарії. Чемний такий, говорив по-англійському і по-російському. Він запросив нас у клуб, ми погодилися.

Христина і Сніжана — близнючки, з родини підприємців. Студентки, перша заміжня, має доньку 2-річну Марту. Їхня подруга Євгенія Ларіна, виховує сина 9-річного Данила і доньку Уляну, 3 роки.

— Ми поїхали в клуб, але Данієл почав вульгарно поводитися, — каже Сніжана. — То ми поїхали додому.

Того вечора іноземець заявив міліції, що його обікрали. Наступного дня міліціонери прийшли до Євгенії Ларіної.

— Ми другого дня дзвонили до Жені, але вона не відповідала, — продовжує Сніжана. — Поїхали до неї, стукаємо, а двері хтось тримає зсередини. Раптом відкривають і затягують у квартиру всіх — мене, Христю і племінницю Марту. Ми в шоці, Марта і Данилко верещать. Марта кричить: "Не бийте маму". Забрали у нас телефони, Христю вдарили по голові й шиї, наділи наручники, Женю за коси витягли в коридор. Данилко втік до сусідки, Марта від сліз задихалася.

Жінок повезли до Київського райвідділу Донецька.

— До вечора мене по черзі били шестеро мужиків, — згадує Христина Альохіна. — По голові, животі, шиї. Найбільше старався їхній начальник. Вимагали щось підписати, не пояснювали — що.

О 20.30 до райвідділу зайшла адвокат, яку найняв батько сестер.

— Тільки переступила поріг — чую крики Христі: "Не бийте, я більше не можу", — згадує захисник Тетяна Матяш. — Лізли їй у білизну. Коли Христю випустили — вона вся тряслася, плакала.

Євгенію допитували в окремій кімнаті.

— Обхаркували мене, обіцяли зґвалтувати, — розказує. — Кричали: "Подписуй, или бросим в камеру к зекам. Они будут иметь тебя во всех падежах, что сознаешься еще и не в этом".

Жінок відпустили. Після затримання у Євгенії частково паралізувало обличчя, у Христини постійно болить живіт, Сніжані скалічили груди. Донеччанки зафіксували побої й поскаржилися на міліціонерів до управління внутрішньої безпеки.

— Той чоловік прогуляв усі гроші, не мав чим платити, — пояснює Олександр Кудінов, член комісії при президентові України із запобігання тортурам. — Щоб якось виплутатися, вигадав крадіжку. Потім відмовився від заяви, але правоохоронці вже використовували її у своїх цілях. Катували дівчат, щоб отримати зізнання. Маючи його, вже могли вимагати грошей у родичів. Для порушення кримінальної справи щодо міліціонерів навіть не треба висновків про побої. Перевищення їхніх повноважень полягає у незаконних проникненні у квартиру, затриманні.

Зараз ви читаєте новину «"Подписуй, или бросим в камеру к зекам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

128

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі