пʼятниця, 23 серпня 2019 05:05

"Купила яд для крис. Хотіла отравитися"

Автор: ФОТО: ОЛЬГА СТЕНЬКО
  Євдокія Година сидить під парканом будинку в селі Розсошенці в передмісті Полтави. Шість років жила там із донькою Оленою та зятем Сергієм. Жінку мають влаштувати в пансіонат
Євдокія Година сидить під парканом будинку в селі Розсошенці в передмісті Полтави. Шість років жила там із донькою Оленою та зятем Сергієм. Жінку мають влаштувати в пансіонат

— Зранку донька дала мені снідать. А тоді — хтозна, що таке. Раз ударила по голові, другий. Питаю: "Лєна, що я зробила чи сказала?" А вона: "Я тебе ненавіжу. Хочу, щоб ти ізійшла з моєй жизні", — розповідає 83-річна Євдокія ГОДИНА із села Розсошенці в передмісті Полтави. Мешкає у домі на вул. Тараса Шевченка.

Увечері 7 серпня її побила донька Олена Ляшенко, 60 років. Усе відбувалося на очах мешканців сусідньої двоповерхівки.

— На балконі знімала з мотузки прання. Бачила, як та жінка тягла кудись бабу, — говорить сусідка Марія, 23 роки. Прізвища не називає. — Матюкалася і плювала в обличчя. Била по голові. Я вибігла у двір, заступилася. Дорогою кричала, щоб матір не приходила додому. Випивша була.

Євдокію Олексіївну сусіди часто бачили в синцях.

— Я прожила тут шість год. Но прописана в селі Нечаївка Сумської області, — говорить Євдокія Олексіївна. — Мала там дом і хазяйство: дві свині, 30 курей, 50 гусей. Працювала в лісгоспі — больше 30 років садила ліс. Коли донька приїжджала, різала їй птицю, збирала продукти. Як мій чоловік помер, я всім розіслала телеграми. Багато родичів приїхало на похорони, а Лєна — ні. Сказала, що не знала.

Пізніше навідалася. Все попродала, гроші взяла собі. Мене забрала в свій дом, але не прописала. Уже тоді вона жила з Сергієм. Він дітдомовський, на 7 год менший від моєї дочки. Коли нап'ється, то і мені, і Лєні перепадає.

Минулої осені дочка на мене так кри­чала, що я на базарі купила яд для крис. Хотіла отравитися, ніж так жити, — додає Євдокія Година. — Но Лєна найшла його, сварилася. Ходила я в дом престарілих. Сподобалося. Хотіла туди. Але сказали, що в місяць нада платити 11 тисяч гривень. Де ж я візьму такі гроші?

Як били жінку, бачила і працівниця продуктового магазину 26-річна Катерина Кречет:

— Якби Маша не вийшла, бабушку могли вбити. Сусіди сказали, що такі скандали регулярні. Я викликала поліцію, а вони — "швидку".

Євдокію Годину забрали до лікарні. Мала підвищений тиск, синці та забої на тілі. Олену — в районний відділок поліції. Опитали і відпустили. Кажуть, була п'яна. З нею поспілкуватися нам не вдалося.

— Звідки в бабушки синяки, я не знаю. Лєна її ніколи не била, і я пальцем не трогав, — говорить 53-річний Сергій, зять Євдокії Години. — В неї з головою проблєми. Врачиха назначала їй галоперідол (антипсихотичний препарат. — ГПУ). Від нього теща робилася, як овощ. Лєна її пожаліла. Перестала давать лікарство. Баба начала гасать і розводить сплєтні.

9 серпня Євдокії Олексіївні стало зле. Її направили в терапевтичне відділення міської клінічної лікарні №2. Там виявили, що раніше перенесла інфаркт, але належного лікування не отримувала.

— Дочка вчилася на врача. Мене лікувала дома. В больницю не пускала. Казала, немає на це грошей. Но я сильно задихалася, — каже Євдокія Олексіївна.

Стан жінки задовільний, за словами лікарів. Після виписки Євдокія Година попросила влаштувати її в пансіонат. Оформити необхідні документи допоможуть соцпрацівники благодійної організації "Світло надії".

— Там є люди, нескучно. І ніхто не буде кричать і биться, — додає Євдокія Година.

Зараз ви читаєте новину «"Купила яд для крис. Хотіла отравитися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі