вівторок, 21 серпня 2018 07:30

"Колектив заляканий, проти директора не виступає"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM.COM/ОКСАНА ОСОВСЬКА
  Оксана Осовська з міста Березне Рівненської області має 29 років педагогічного стажу. У квітні її звільнили за систематичне порушення дисципліни. Через суд домагається поновлення на посаді
Оксана Осовська з міста Березне Рівненської області має 29 років педагогічного стажу. У квітні її звільнили за систематичне порушення дисципліни. Через суд домагається поновлення на посаді

Учителька біології 50-річна Оксана Осовська з міста Березне Рівненської області 13 серпня оголосила голодування. Протестує проти свого звільнення. Вимагає, аби з посади відсторонили директора Березнівської школи №2 Віктора ­Боровця, 54 роки. Звинувачує його у цькуванні та жорстокому поводженні.

— Віктор Іванович працює директором майже 10 років. Виживає і цькує вчителів, які йому не подобаються. Навмисно провокує конфлікти. Робить так через власну зарозумілість та амбіції, — говорить Оксана Степанівна. — Тільки прийшов на посаду, вимагав від мене і моєї матері, яка працювала теж учителем біології, звести наклеп на колегу. Ми відмовилися. Відтоді постійно до нас мав претензії. Думали, змінився, коли позвав на роботу мою доньку. Вона саме закінчила університет. Але цькування продовжувалися. Його заступники зривали наші уроки — викидали дитячі портфелі з класу, не дозволяли проводити біологію в обладнаному кабінеті. У січні Боровець побив мою доньку. Їй викликали "швидку". Від удару в живіт блювала, на руках були синці.

— Я так перенервувала, що теж злягла. Коли повернулася з лікарняного, мене звільнили. Ніби за систематичне порушення дисципліни, — продовжує Оксана Осовська. — З 2 квітня сиджу без роботи, хоча за 29 років стажу не мала жодного зауваження в трудовій. Колектив заляканий, проти директора не виступає. Його дружина — начальник управління освіти району, тому він нікого не боїться. Підняв скандал, що я довела випускника до самогубства. Але я в того хлопця навіть уроків не вела.

Наприкінці квітня Оксана Осовська подала позов до суду. Хоче, аби її звільнення визнали незаконним.

— Оксана Степанівна — професіонал ­своєї справи. Її учні завжди займали перші ­місця на олімпіадах, — говорить 70-річна Надія Гусарук, керівник обласної громадської ради по освіті. — Усі бачили синці, які Боровець залишив доньці Оксани. Але його за це досі не покарали. Чула, що всіх учителів зганяв примусово на акцію протесту під суд, де відбувалося слухання справи. На той день писали заяви за свій рахунок. Колектив його боїться. Що накаже — роблять.

Учителька 54-річна Людмила Зінчик із Березнівської школи №2 звільнилася в жовтні торік.

— Заяву написала, бо не витримала грубості директора, — каже Людмила Андріївна. — В школі була керівником гуртків. Якось мене попросили підмінити колегу, в якої був день народження. Мала відвести дітей на екскурсію. Дорогою оступилася і розбила ногу. Вихідні відлежувалася. Боліло коліно, яке раніше оперували. Коли пішла в лікарню, оформили виробничу травму. Коли директор про це дізнався, почав тероризувати. Мовляв, зробила так навмисно. Мені було фізично й морально важко. Нога не гнулася, довелося ставити протез на коліно. Витратила 30 тисяч гривень. Профспілка не допомогла.

— Боровець почав підминати під себе людей одразу, як прийшов, — додає Людмила Зінчик. — Більше годин давав тим, хто займався підлабузництвом. Оксана та її донька не з таких. На нарадах говорили прямо, що не подобалося. Директор їх за це незлюбив.

Віктор Боровець усі звинувачення відкидає.

— Нехай суд вирішує, хто правий, а хто ні, — каже Віктор Іванович. — Голодування — це спроба привернути до себе увагу, тиснути на суд і владу. Оксану Степанівну звільнили законно. Систематично не виконувала своїх обов'язків — не реагувала на адміністрацію, вчасно не виставила оцінки одинадцятикласникам. Я стою за інтереси дітей. Щодо судового позову, то він проти колективу школи. Я виступаю як третя особа.

Оксана Осовська — вчитель вищої категорії та відмінниця освіти України.

— У місті не вірять, що Осовська голодує. Грає на публіку, — говорить вчителька школи №2. Імені просить не вказувати. Працює педагогом 28 років. — Оксана мала все — заслуги, олімпіадників, звання, доплату до зарплати, гарний кабінет. Але їй хотілося ще більше. Гостро конфлікт стався, коли учень 11-го класу наковтався таблеток. Дитину врятували. Оксана вела в нього факультативи, її донька — уроки. Разом готували його до олімпіади. Від їхнього тиску могло так статися.

На суд ми ходимо добровільно, ніхто не змушує. Гроші на адвоката також здаємо з власної волі, бо бюджет школи не має такої можливості. Суд іде проти колективу.

Зараз ви читаєте новину «"Колектив заляканий, проти директора не виступає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі