вівторок, 21 листопада 2017 07:50

Карина Глоба померла на шостому місяці вагітності

Автор: фото надане Максимом Глобою
  Карина Глоба із селища Кушугум Запорізького району померла від вірусної пневмонії разом із дитиною. Лікарі три дні не могли поставити діагноз жінці
Карина Глоба із селища Кушугум Запорізького району померла від вірусної пневмонії разом із дитиною. Лікарі три дні не могли поставити діагноз жінці

— Позвонил жене, а она задыхается, не может говорить. Сразу приехал в больницу. Возле нее стоял консилиум — человек семь врачей и медсестер. И никто не знал, что делать дальше. Анализы уже были критичные. Карину увезла реанимация в перинатальный центр, я поехал следом. Больше мы не увиделись, — розповідає 25-річний Максим Глоба з селища Кушугум Запорізького району Запорізької області.

8 листопада поховав дружину Карину Глобу, 26 років. Була на шостому місяці вагітності. Померла від вірусної пневмонії разом із дитиною. Із Максимом виховували двох доньок — 4-річну Анну та Марину, 3 роки.

— Ховали дружину в її 27-й день народження. Чекали на хлопчика. Вона розплакалася, коли дізналися стать дитини. Дуже раділа, — каже чоловік. — Це була бажана дитина. Син мав народитися 23 лютого, у п'яту річницю нашого весілля.

Карина Глоба працювала медсестрою на денному стаціонарі Запорізької міської лікарні №7. Максим — помічник машиніста на залізниці. Жінка занедужала 2 листопада. Піднялася температура. Наступного дня звернулася в лікарню.

— Карину поклали в терапевтичне відділення лікарні, в якій працювала. Діагноз не встановили, просто збивали температуру. Капали фізрозчин та давали парацетамол, — говорить Максим. — Наступного дня, в суботу, прийшла чергова лікарка. Призначила дружині антибіотик у таблетках. Аналізи крові та сечі в неї вже були геть погані. Сказали, йде запальний процес. Чого саме — не уточнили. Температура трималася під 40. Збити вдавалося до 38 на кілька годин. Навіть знімка Карині не зробили. Потім пояснили, що на вихідних рентген не працює.

У понеділок, 6 ­листопада, до Карини Глоби ­викликали гінеколога та реанімаційну бригаду.

— Коли прибули реаніматологи, дружина кричала від болю. А потім втратила свідомість. На неї одягли кисневу маску. У перинатальний центр повезли "швидкою". Я їхав за ними. Там побачив, як головний лікар про щось радиться із завідувачкою терапії, де лежала дружина. Потім мені сказали, що Карина померла.

— Жінку привезли в стані клінічної смерті о 10:20. У неї був набряк легенів, від того порушилася робота всіх органів. Об 11-й зупинилося серце, — говорить головний лікар перинатального центру Олександр Кирилюк. — Якби жінку привезли до нас вчасно, могли б її врятувати. На той момент у нас було чотири вагітних із таким діагнозом. Вони разом із дітьми вже одужують.

Карина Глоба працювала в лікарні шість років. Про її смерть колеги в поліцію не повідомили. Максим Глоба написав заяву після похорону дружини. Смерть породіллі розслідує також обласна медична комісія. У лікарні №7 від коментарів відмовилися.

— Мене футболили з одного відділку в інший. Потім прийняли заяву, — додає Максим. — Розтин робили при медінституті, бо ректор викладає в лікарні №7. Також там були присутні заввідділенням та інші лікарі, які нічого не зробили для порятунку Карини. Все роблять, аби покрити один одного. У цій лікарні не раз скаржилися на неточність аналізів. А місяць тому на хабарі спіймали лікарку. Вивели в наручниках з кабінету — на тому все закінчилося. Вона й далі працює та лікує пацієнтів.

Карина була прекрасною матір'ю. Без­конфліктна,. Донькам до цього часу не можу сказати, що мама ­померла. На похорон їх не брали. Вони по кілька разів на день цілують її фотографію і кажуть: "Мама на небі, звідти дивиться на нас".

— Заключение на действия медика пишет другой врач. Между всеми есть корпоративная круговая порука, которая играет существенную роль. Поэтому наказать врачей за халатность удается крайне редко, — каже ­адвокат 42-річний Антон Зубков. — Рідним померлої жінки слід ­написати скаргу в прокуратуру на дії медиків. Слідство має встановити відповідальність кожного — головного лікаря, завідувача відділення та лікаря, який оглядав і призначав лікування вагітній.

Зараз ви читаєте новину «Карина Глоба померла на шостому місяці вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі