пʼятниця, 04 березня 2011 06:45

Хату приватизувала колишня голова колгоспу

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Микола Козловський із села Дальнє Мар’їнського району Донеччини з дружиною Надією, доньками Мариною (в центрі), Любов’ю і сином Миколою сидять за столом. Будинок, у якому живуть восьмеро людей, продали як незаселений
Микола Козловський із села Дальнє Мар’їнського району Донеччини з дружиною Надією, доньками Мариною (в центрі), Любов’ю і сином Миколою сидять за столом. Будинок, у якому живуть восьмеро людей, продали як незаселений

Родину Козловських із села Дальнє Мар'їнського району Донеччини 10 грудня торік виселив райсуд. Мовляв, хата належить колишній голові колгоспу Ларисі Радзишевській.

— Колишня головиха загребла все село, — проводжає до Дальнього місцевий фермер Володимир Боровець, 42 роки. — Ми її звемо руйнівницею. Водонапірну башню, маслоцех, автогараж і майстерні вона порізала на брухт. Покромсала клуб i їдальню, забрала колгоспні хати. Мою і Коліну приватизувала. Я ще при радянській власті двічі хотів  викупити її, то не давали. Старий голова казав: "Загубилися документи, то живи так, ніхто не проганяє".

20 із 120 дворів у селі платять квартплату Ларисі Радзишевській.

— Ось контора Лариси Петрівни, ось її магазин, ось кафе. Раніше тут був дитячий садок, але Радзишевська його привласнила, — фермер проводить екскурсію селом.

3-кімнатний будинок Миколи Козловського на вул. Піонерськiй, 13. Цю хату  отримала від колгоспу його матір.

— Заробила її, — каже Любов Козловська, 71 рiк. — 30 год дояркою пахала, а Коля — 15 механізатором.

Микола живе з мамою, дружиною і п'ятьма дітьми: 13-рiчною Анастасією, 11-рiчною Тетяною, 6-рiчною Мариною, 3-рiчним Миколою і Любов'ю, 5 місяців.

— Наш колгосп кілька разів реорганізовувався, — розповідає Микола Козловський, 39 років. — Так вийшло, що головною акціонеркою товариства "Дальнє" стала Лариса Петрівна. Стала все приватизовувати. Їй допомагає друг — голова суду Ігор Ступін.

— Як Радзишевська зробила документи на наш будинок — непонятно, — додає Надія Козловська, 37 рокiв. — Кажуть, у неї рідня у БТI. Коля їздив у сільраду, просив записати хату на себе, йому казали: "У тебе не вистачить грошей". Я просила прописати мене з діточками — відмовили. А Ларисі Петрівні завжди зелене свiтло. Прописали мене з малими в якусь завалену хату на вулиці Октябрьській. Ми там ніколи не жили.

— Це вже в суді ми дізналися, що нашу хату продали як незаселену, на яку немає жодних претендентiв, — господар показує копію договору купівлі-продажу.

У дворі 52-річної Лариси Радзишевської стоїть "волга" і два джипи: "Тойота Лендкрузер" і "Ніссан".

— Будинок, де живе Козловський, зараз належить товариству "Дальнє", яким я керую, — каже господиня. — І дітей вони з Надькою нарожали без розпису. Останнього зробили вже під час суду, щоб хату захопити. Діти не зареєстровані з Козловським. Мають жити з матір'ю за місцем прописки.

Голова райсуду Ігор Ступiн розглядає ще позов Лариси Радзишевської до 17 власників земельних паїв, які не хочуть здавати їй в оренду свої наділи. За це Лариса Петрівна вимагає 1 млн грн компенсації. Селяни кажуть, що Радзишевська і Ступін — куми.

— Вони свої люди. Я живу поряд із Радзишевською і не раз бачила, як Ступiн вибігав з її хати в шортах, — каже Надія Кащей, 54 роки.

Мар'їнська районна прокуратура розслідує дві кримінальні справи по Дальньому. Перша стосується зловживань посадовців, бо житлові будинки не можуть передаватися до статутного фонду підприємства. Друга — розпаювання, бо селяни не отримали майнових наділів.

Четверо сиріт стали безхатьками

У будинку на вул. Піонерська 1-А в селі Дальнє були прописані четверо сиріт Ченокалiв: Григорій, Віктор, Алла та Снiжана. Зараз вони живуть в інтернаті. Повертатися нікуди — хату переоформили на товариство "Дальнє" і перепродали.

— Щоб продати хату, їй поміняли адресу: з Піонерськоі 1-А на Піонерську 28-А, — розповідає Леонід Романчук, який жив у будинку. — І продали за 1757 грн. Ларисі Радзишевськiй. "Можеш скаржитися, куди хоч, але все одно буде так, як я запланувала", — казала вона мені.

Без будинку лишився й інвалід дитинства 46-рiчний Володимир Васютенко. Тепер він живе в сестри.

— Ту хату заробили наші батьки, — каже Ірина Мисько, сестра Володимира. — Вони по 40 років відпахали в колгоспі. Уже померли. Ми справно носили квартплату в кантору. Але в червні торік Радзишевська сказала викупити хату за 10 тисяч або виселятися. Грошей ми не мали. Тепер тулимося вшістьох у двох кімнатах.

 

Зараз ви читаєте новину «Хату приватизувала колишня голова колгоспу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі