субота, 01 червня 2019 03:28

В одному з найстаріших храмів виявили унікальні розписи

В одному з найстаріших храмів виявили унікальні розписи
Храм реставрують зберігаючи його автентичний вигляд. Фото:report.if.ua

Один із найстаріших храмів Прикарпаття реставрують в Коломиї на Івано-Франківщині.

Благовіщенську церкву, яку звели ще у другій половині ХVI століття – пише "Репортер".

Храм уже кілька разів ремонтували, але час і те, що не завжди дотримувались технологій, призвели до незадовільного стану: перегнило покриття, стіни почали розходитись, колоди слід було міняти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли потаємну кімнату римського імператора

З лютого у храмі розпочали капітальний ремонт. Укріпили підвалини, ще тут замінюють колоди, які формують стіни храму, адже старе дерево прогнило.

Зараз храм перекривають новою ґонтою. Спеціально шукали майстрів на Верховинщині, які вміють її правильно класти.

За словами майстра Володимира Гондурака, дерево має бути колене, а не різане. Якщо зберегти давню технологію, то прослужить дах десятиліттями.

Також перейшли до внутрішніх робіт. Зняли зі святилища дошки ДВП. За ними ховався розпис, який зробили майстри ще у 1944 році.

Храм реставрують зберігаючи його автентичний вигляд, адже йде мова про те, що архітектурну споруду можуть подати до культурної спадщини ЮНЕСКО.

У церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському на Львівщині під час ремонту знищили усі автентичні розписи Модеста Сосенка.Настоятель церкви отець Андрій Петришин не зупинив ремонтні роботи, попри численні звернення науковців і фахівців із охорони історичної спадщини.

Зараз ви читаєте новину «В одному з найстаріших храмів виявили унікальні розписи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі