вівторок, 07 травня 2019 11:15

У Василівці селяни можуть втратити пасовища
9

У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища

6 травня поблизу села Василівка Полтавської області місцеві мешканці перекрили міжнародну трасу Київ - Харків. Причина — передача 14 га пасовищ у власність фермера без відома сільради.

"Навесні потрібно виганяти велику рогату худобу пастися. Ми завжди це робили, але цьогоріч побачили, що пасовища розорані", - розповів місцевий житель Володимир Кудінов.

Голова Коломацької ОТГ Євген Почечун стверджує, що, за рішенням Держгеокадастру, земля перейшла у власність місцевого фермера Михайла Плахтія.

"Держгеокадастр без відома сільради передав цю землю у власність фермера. Дозволу на це ми не давали. Зараз його право власності оскаржуємо в суді. Доки судова тяганина триває, він не мав права обробляти територію", - зазначив сільський голова.

За словами Плахтія, він має всі документи на землю.

"Це земля мого батька та сестри. Вони працювали у колгоспі. Але паю не отримали. До суду з цього приводу я пішов 2013-го. 2015 року вже було рішення на мою користь. Усі документи в мене є. Тоді сільська рада не розпоряджалася землями за межами населеного пункту", - розказав Михайло Плахтій.

Організатор заходу, депутат Коломацької сільської ради Віра Богданець говорить, що пасовища необхідні, бо розведення великої рогатої худоби - основа економіки села.

"Це вже остання крапля. Нас переконували, що доки триває суд, орати пасовища не будуть. За законом, має бути так, але зараз відбувається справжнє самозахоплення. Ми вже звернулися з цього питання до депутатів обласної та Верховної Ради. Хочемо, щоб нас почули", - зазначила депутат.

Ще на 14 га пасовищ претендують 7 АТОвців. Але Євген Почечун їх жодного разу не бачив.

"Прийшла особа, нібито їхній представник, і показала мені вже розроблену документацію на цю землю. Лише дозволу сільської ради їм не вистачало. Складається враження, що це все організовано якимсь агрохолдингом. Свого погодження ми не дали", - розповів голова ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сесії Полтавської обласної ради не розглянули жодне з питань порядку денного

З ним згоден помічник народного депутата Андрій Олефіренко, який приїхав на перекриття дороги.

"Селянам необхідні луки для випасу худоби. У Василівці майже 50 сімей розводить худобу. Держгеокадастр віддав пасовища під посіви. Можливо, умисно, а можливо, через те, що не знає про важливість цих земель для села. Я підозрюю, що цю землю отримають не атовці, а земельні магнати", - зазначив Олефіренко.

Трасу перекрили понад 20 людей. Акція спричинила транспортний колапс і невдоволення водіїв.

"Я підтримую людей, вони відстоюють свої інтереси. Але мені потрібно потрапити на роботу. Не думаю, що захід принесе якісь результати", - говорить Сергій із Харкова.

Дехто з водіїв намагався проїхати через натовп, незважаючи на людей.

Євген Почечун і лідери протесту домовилися разом відвідати Держгеокадастр і домогтися роз'яснення, чому луки віддали під ріллю.

У Коломацькій ОТГ провели виїзну 13 сесію сільської ради. Зібралися у Василівському будинку культури. Головна тема - землекористування.

Зараз ви читаєте новину «У Василівці селяни можуть втратити пасовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають