понеділок, 27 травня 2019 19:30

Тема з "душком": В Одесі водоканал тисне штрафами за стічні води

Тема з "душком": В Одесі водоканал тисне штрафами за стічні води

В Одесі вибухнув скандал між усіма без винятку підприємствами і установами (незалежно від обсягу доходів, кількості працівників і т.д.), з одного боку, і місцевим водоканалом і мерією - з іншого. Абонентам нав'язали нові правила користування стоками, за невиконання яких встановили великі штрафи. Суми різні, в залежності від перевищення норм і роду діяльності підприємств: починаючи від 20 тисяч гривень і до 200 тисяч. Наприклад, Одеську музкомедію вже оштрафували на 112 тисячі гривень. Що скидає Музкомедія в стоки, та ще в такому обсязі, для всіх залишилося загадкою. Але факт залишається фактом. Про це місцевим журналістам розповіла депутат Одеської міської ради Ганна Позднякова.

У 2003 році цілісний майновий комплекс - Комунальне підприємство "Одесводоканал" було передано в оренду підприємству ТОВ "Інфокс"... на 49 років, тобто до 2052 року. З цього моменту і починається довга історія взаємин одеських підприємців з монополістом у водопостачанні - "Інфоксом". Не завжди ці відносини були райдужними. Але межа настала в кінці минулого року.

У грудні 2018 року виконавчий комітет Одеської міської ради прийняв так звані нові правила приймання стічних вод. Згідно з ними, місцеві підприємства, організації та установи повинні зменшити кількість шкідливих речовин в стічних водах, які вони скидають в ході своєї господарської діяльності. Всі розуміють - це дійсно важливо для екології міста і акваторії Чорного моря. Здивування, обурення і протести підприємців викликав механізм вирішення проблеми. Мерія вирішила питання просто - накласти на всіх штрафи в досить великому розмірі.

Так, депутат міськради підкреслює, що нові правила стічних вод на сьогоднішній день жодним чином не покращують екологію акваторії Чорного моря. "Тому що не зрозуміло, куди направляються ці штрафи: вони є складовою прибутку монополіста або вони будуть спрямовані на реконструкцію очисних споруд? На це питання на сьогодні відповіді немає. Також немає відповіді на ряд інших питань. Тому що, коли міська рада передавав в оренду монополісту наш "Одесводоканал", був підписаний договір оренди, який передбачав значні вкладення в ремонт системи водопостачання та водовідведення саме "Інфоксом". Вони брали на себе зобов'язання реконструювати цю систему. Що зроблено на сьогодні? В яких обсягах, в яких розмірах? Це таємниця за сімома печатками", - продовжує депутат Одеської міськради.

Анна Позднякова неодноразово направляла депутатські запити щодо діяльності "Інфоксу" ще в попередні роки, але відповіді по суті так і не отримала. Останній запит вона направила пару тижнів назад - зажадала сам договір оренди з усіма доповненнями і додатками за ці роки, щоб зрозуміти характер взаємовідносин одеської мерії з водним монополістом. "На мій офіційний запит, навіть спрямований ще рік тому, мені не було надано повний договір оренди, укладений з ТОВ "Інфокс" з усіма додатками і доповненнями, які є невід'ємною частиною договору", - коментує депутат.

Найцікавіше, що Позднякова вимагає від мерії... свідомо публічну інформацію. На сайті Одеської міської ради та так повинні бути у відкритому доступі всі договірні відносини з ТОВ "Інфокс". Хоча б тому, що той же договір оренди (он той, на 49 років) є невід'ємною частиною рішення сесії міської ради 2003 року. Але на сайті немає ні самого проекту рішення, ні договору оренди та ін. "Чим більше таких таємниць, недомовок, недомовленості, тим більше це наводить на думку, що там не все так прозоро, і швидше за все, саме на умовах реконструкції і модернізації та був переданий в оренду "Інфокс" цей цілісний майновий комплекс", - вважає депутат міськради.

Слід зазначити, що нові правила стічних вод з'явилися не самі по собі. Вони засновані на висновках державного Науково-дослідного інституту. А висновок НДІ конкретний - очисні споруди, які знаходяться в Одесі на балансі "Інфоксу", морально і технічно застаріли, там немає повної системи очищення, їм потрібні модернізація і реконструкція.

І тут знову ж таки питання. Уже 16 років "Інфокс" володіє - тобто використовує - всю систему "Водоканалу". Згідно з логікою, за договором оренди власник повинен не просто вичавлювати з існуючого, а й вкладатися - модернізувати систему. Знову ж таки, це згідно здоровому глузду. На інших умовах мерія просто не мала права віддавати стратегічно важливий для міста об'єкт нікому управлінцю. Ймовірно, через те, що в договорі вказані пункти про модернізацію і реконструкцію цей документ міська влада так боїться афішувати.

"Ці правила взагалі розроблялися, кажучи простою мовою, під "Інфокс", тому що на сьогоднішній день тільки "Інфокс" є оператором "Водоканалу". Цей цілісний майновий комплекс знаходиться у них в оренді", - підкреслює Позднякова.

Примітно, що щорічно "Інфокс" звітує на сесії міськради. Останній такий звіт був затверджений в 2018 році. "І в ньому ні слова не сказано про реконструкцію безпосередньо самих очисних споруд, про які сьогодні йдеться. Там була реконструкція трубопроводів, магістральних гілок, але ні слова про очисні. Єдиний рядок, якщо мені не зраджує пам'ять, стосувалася розробки проекту. Розробили вони проект і приступили вони до цієї роботи - на сьогоднішній день відповіді немає. Є тільки однозначний висновок Науково-дослідного інституту, яке говорить про неповний технологічний цикл очисних і про їх технічний і моральне старіння", - зазначає Позднякова.

"Проблематика в чому: у нас не підприємці погані, тому що скидають непомірну кількість шкідливих речовин, а очисні споруди вже настільки морально і технічно застаріли, що не в змозі це просто переробити. Їм потрібна реконструкція і модернізація ", - акцентує депутат.

Головне, що проблема вирішувана. І не тільки за рахунок "доїння" підприємців. Беремо, наприклад, сусідню область. Місто Миколаїв. Такий же обласний центр, як Одеса. Так ось Миколаїв взяв кредит в Європейському банку реконструкції та розвитку на модернізацію, в тому числі, очисних мереж. Роботи проведені, підприємців для цих цілей не "нагинали" штрафами. "Щоб зрозуміти, чи можлива така ситуація в Одесі, необхідно ретельно опрацювати з юридичної точки зору весь договір оренди з" Інфоксом ", всі ці додатки і доповнення. Тому що, можливо, сам договір передбачає зобов'язання орендаря. А значить, він (а не місто) і повинен брати кредит. Ми повинні на підставі договору отримати юридичний висновок про те, хто повинен проводити реконструкцію і модернізацію, і тоді розуміти - хто повинен брати кредит для цих цілей. На сьогоднішній день такої відповіді немає ", - пояснює Позднякова.

У одеських підприємців взагалі є підозра, що в воді, одержуваної ними від "Інфоксу", вже містяться ті речовини, за які потім монополіст їх же і штрафує. "Ряд підприємців здавали воду, яку подає" Інфокс "споживачам, на експертизу. Норми, які встановлені на рівні Кабінету міністрів, і норми для Одеси - це різні значення. Але тим не менше, ряд тих речовин, які монополіст просить зменшити в стоках, присутній вже в самій подається воді ", - констатує депутат.

"Усі намагаються обійти цю тему нових правил по стоків. А насправді, вона стосується кожного. І сьогодні ми ведемо мову не тільки про захист інтересів бізнесу, хочу підкреслити, мова йде не про великий бізнес - весь бізнес Одеси зіткнувся з цією проблемою, від ФОПів, де працюють 1-2 людини, до великих підприємств. І у всіх це викликає подив. Здивування також викликає позиція Одеської мерії, яка повинна була стати арбітром у процесі взаємовідносин монополіста і підприємців, а насправді влада всіляко намагається самоусунутися", - коментує Позднякова.

Сьогодні ж проблему неврегульованості взаємин мерії і "Інфоксу" в частині договору оренди намагаються перекласти на плечі підприємців і опосередковано всіх одеситів. "Тому що підприємці не можуть сьогодні виступити єдиним фронтом, хтось хотів би, але боїться, хтось не може, багато хто вже змирилися за ці 5 місяців, і закладають штрафи просто в собівартість своєї продукції, в свої операційні витрати. А це опосередковано лягає на всіх нас, тому що в тій чи іншій мірі ми є споживачами будь-якого виду продукції і платимо за кінцеву вартість цього товару. У складі кінцевої вартості лежать ці штрафи", - каже депутат міськради.

Більш того, керуючись такою логікою, наступним кроком Одеського виконкому спільно з "Інфоксом" може стати стягування аналогічних штрафів не тільки з підприємств, але і з ОСББ в багатоквартирних будинках, тобто, безпосередньо з населення. Та й сьогодні вже проблема вкрай поганий стан міських очисних споруд (за модернізацію яких взагалі незрозуміло хто відповідає) так чи інакше фінансово лягає на плечі простих одеситів, оскільки входить у вартість послуг "Інфоксу" з приймання стічних вод у населення.

Після того¸ як одеські підприємці підняли шум з цього питання, чиновники одеського виконкому вдали, що намагаються вникнути і вирішити проблему, що склалася. Для цього був розроблений проект рішення про зміну правил приймання стічних вод, який збираються затвердити на найближчому засіданні виконкому Одеської міськради, запланованому на цьому тижні. Але Позднякова підкреслює, що розроблений проект змін жодним чином не поліпшить ситуацію, а, навпаки, по деяких позиціях такі нові вимоги є навіть ще жорсткіше тих, які були прийняті в грудні минулого року. Адже насправді, суть запропонованих змін - це просто розділити всі вимоги щодо утримання забруднюючих речовин в стічних водах на дві різні категорії - залежно від розташування району каналізації (Північний і Південний) у відповідній частині міста.

Пов'язано це з тим, що Північні і Південні муніципальні очисні споруди знаходяться в різному технічному стані (Північне - в просто погане, а Південне - майже в неробочому).

Судячи з усього, чиновники одеського виконкому разом з "Інфоксомом" не знайшли нічого кращого, як, прикрившись дослідженням авторитетного НДІ, застосувати банальну арифметику і встановити в різних районах міста Одеси різні вимоги до стічних вод, в залежності від технічного стану міських очисних споруд, здатних (а, точніше, не здатних) такі стічні води очищати перед викидом в Чорне море.

Іншими словами, таким своїм новим рішенням виконком не тільки хоче звалити проблему катастрофічного стану очисних споруд з "хворої" голови місцевої влади і "Інфоксу" на "здоровою" голову усіх одеських підприємців і жителів міста (це і так вже було зроблено в грудні), але і встановити різні "правила гри" для аналогічних підприємств, розташованих в різних районах міста. А це вже є повним абсурдом і пахне грубим порушенням здорової конкуренції та антимонопольного законодавства України. Тому якщо такі нові зміни дійсно будуть прийняті на найближчому засіданні Одеського виконкому, то до всіх інших претензій до цієї проблеми може додатися і розслідування Антимонопольного комітету України.

Дуже хочеться сподіватися, що здоровий глузд, а також інстинкт самозбереження чиновників, все-таки візьме гору, і замість прийняття бутафорських змін до Правил приймання стічних вод місцева влада нарешті спроможуться почути "глас народу" і направити свої сили на комплексне вирішення проблеми плачевного стану муніципальних очисних споруд по суті.

Зараз ви читаєте новину «Тема з "душком": В Одесі водоканал тисне штрафами за стічні води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі