вівторок, 05 березня 2019 10:58

Понеділок - зустріч, вівторок - загравання. Як святкувати Масляну

Понеділок - зустріч, вівторок - загравання. Як святкувати Масляну
Масляну святкують цілий тиждень - кожен день має свої традиції. Фото: Ольга Стенько

На відміну від інших свят, Масляну святкують цілий тиждень. Кожен день має свою назву, значення та звичаї.

Ще Масляну розділяють на "вузьку" — перші три дні, та "широку" — друга частина тижня. Кожен день має свої традиції.

Понеділок — Зустріч. Прикрашають оселю соломою, печуть млинці. Ходять в гості до родичів. Є традиція оглядин та знайомства незаміжних дівчат із батьками нареченого. На площі встановлюють солом'яну бабу, влаштовують гойдалки та стовпи для лазіння.

Вівторок — Загравання. Парубки загравали до дівчат. Незаміжні дівчата влаштовували оглядини — звали хлопців у гості. Вважали, якщо пара разом з'їхала з гори на санчатах, хлопець виявив симпатію до дівчини.

Середа — Ласунка. Цей день славиться "тещиними млинцями", коли мати дружини повинна запросити зятя на гостину та почастувати його млинцями. Зять приносив тещі подарунки.

Четвер — Розгуляй. Цей день ще називають "Широкий четвер". Починалися народні гуляння та традиційні чоловічі кулачні бої.

П'ятниця — Тещині вечорниці. Цього вечора зять має пригощати млинцями тещу, яка приходить у гості. Цей ритуал допомагає налагоджувати стосунки.

Субота — Посиденьки зовиці. Молода дружина має запросити в гості сестру свого чоловіка (зовицю). Почастувати смачними млинцями та вручити подарунок.

Неділя — Прощена неділя. Цього дня просять один в одного вибачення. Духовно очищаються перед початком Великого посту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці почали відмовлятися від картоплі

Обрядовими дійствами та гучними розвагами люди вітають прихід весни і зародження нового життя. Веселощі пояснюють ще й тим, що Масляний тиждень передує Великому посту, періоду стриманої поведінки та обмежень. Тож люди намагалися в цей час досхочу навеселитися та наїстися млинців. Побутувала приказка, що млинців треба їсти стільки, "скільки разів собака хвостом махне".

Цей тиждень ще називають Сирним, або м'ясопустною седмицею. М'ясо їсти вже не можна, а ось сир, яйця, молоко і масло – головні продукти, з яких готують частування на Масляну.

З усіх традицій Масляної чи не найголовнішою вважають випікання млинців. Круглий, рум'яний гарячий млинець символізував Сонце. Тому, з'ївши хоча б один з них, людина впускає в себе трохи сонячного тепла, ласки та щедрості.

Крім млинців, на Масляну прийнято готувати оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки та іншу випічку. А Прощеної неділі, останнього дня перед Великим постом, головна страва на столі – яєчня.

1 березня в Нижніх Млинах святкували Масницю. Захід провели в нижньомлинському центрі дозвілля "Водограй". На гостину запросили мешканців Нижніх Млинів та села Гора, яке також входить до складу Щербанівської ОТГ.

Зараз ви читаєте новину «Понеділок - зустріч, вівторок - загравання. Як святкувати Масляну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають