середа, 17 січня 2018 04:28

"Нам не треба грошей" - люди масово вийшли з мітингом проти сміттєпереробного заводу

Автор: День
  Жителі сіл Жмеринського району мітингують проти будівництва сміттєпереробного заводу 8 рік.
Жителі сіл Жмеринського району мітингують проти будівництва сміттєпереробного заводу 8 рік.

У Вінниці жителі кількох сіл Жмеринського району зійшлись на мітинг проти будівництва сміттєпереробного заводу біля облдержадміністрації.

Люди впевнені, влада планує збудувати не завод, а новий полігон для відходів поблизу села Людавка.

"Розмови про будівництво сміттєпереробного заводу почалися з 2009 року. Тоді Юлія Тимошенко (на той час була прем'єр-міністром України: - "Gazeta.ua") видала розпорядження передати землі військового містечка Вінницькій міській раді, - говорить Gazeta.ua сільський голова Роман Пашковський. – Натомість навколишнім селам в 2010 році пропонували спочатку по 100 тисяч гривень в міський бюджет. Цю угоду винесли на сесію сільради. Угоду депутати не підтримали. Нам не треба грошей і смітника теж. 100 тисяч це 18 кв. м. асфальтованої дороги".

Сміттєпереробний завод планують розташувати у лісі. На тій ділянці зберігали боєприпаси.

Автор: День
  Жителі сіл Жмеринського району мітингують проти будівництва сміттєпереробного заводу 8 рік.
Жителі сіл Жмеринського району мітингують проти будівництва сміттєпереробного заводу 8 рік.

У п'ятницю, 19 січня, для жителів сіл представники вінницької міської ради планують презентувати будівництво сміттєпереробного заводу. Збори проведуть у Жмеринському районному будинку культури.

"Люди проти, бо необізнані. Подібні сучасні комплекси, які плануємо побудувати, є в Німеччині, Данії. Вони розташовані у лісах, а поблизу живуть люди. Наш буде найкращим в Україні", - говорить Gazeta.ua директор департаменту комунального господарства Вінницької міської ради Володимир Ніценко.

Села натомість отримають екологічний податок в місцеві бюджети. За ці гроші будуть розвивати інфраструктуру сіл, підкреслив Ніценко.

"Це були землі Міністерства оборони. Та ділянка раніше використовувалась для зберігання складів боєприпасів. Зараз Вінницька міська рада являється користувачем даної земельної ділянки. У нас в пріоритеті утилізація та знешкодження побутових відходів прилеглих сіл, бо там неупорядкований збір сміття. А потім Вінниця планує дійсно робити сміттєпереробний комплекс. Це означає, що зі сміття буде вилучатися вторсировина з мінімальним навантаженням на екологію.", - зауважує чиновник. - Відстань до помешкань достатня, щоб будувати там сміттєпереробний комплекс. На перспективу його можна розглядати як міжрегіональний полігон по області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рухаємося в ЄС: показали туалет Кабміну

Там уже вирізали дерева та риють котловани. Готують площадку для складування побутових відходів, дренажну систему.

"Треба збудувати під'їздні дороги, адмінбудівлі, провести освітлення, пробурити свердловини для дослідження грунтових вод. Ці підготовчі роботи на 3-4 роки. Тільки тоді, ми можемо зацікавити інвестора будувати комплекс. Вже шукаємо інвестора. Ведемо переговори з потужною фінансовою корпорацією. Хоча інвестором може стати і міська рада. Може, отримаємо такі кредити.

Дозвіл на виготовлення документації на спорудження заводу дала попередній голова Жмеринської райдержадміністрації Людмила Мельник перед звільненням. Роман Пашковський вважає, чиновниця значно перевищила повноваження.

У липні 2009 року Юлія Тимошенко розпорядилася передати у комунальну власність майно військової частини.

18 лютого 2010 року колишній губернатор Олександр Домбровський підписав розпорядження, щоб надати землю Вінницькій міськраді. За добу аналогічне розпорядження на постійне користування землею видає колишня голова РДА. І за 7 днів державний акт готовий.

Зараз ви читаєте новину «"Нам не треба грошей" - люди масово вийшли з мітингом проти сміттєпереробного заводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі