пʼятниця, 04 грудня 2020 17:56

На Одещині російська мова втратила статус регіональної

На Одещині російська мова втратила статус регіональної
Російська мова мала статус регіональної на Одещині з 2012 року. Фото: unsplash

Одеський окружний адміністративний суд позбавив російську мову статусу регіональної на Одещині.

Відповідне рішення винесли 3 грудня, повідомляє 5.ua.

"Відтепер усі посилання на рішення обласної ради про впровадження регіональної мови є нікчемними. Раніше ми вже домоглися скасування регіональної мови в місті Одесі", – каже громадський діяч Святослав Літинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біатлоністка збірної України розповіла, якою мовою вона думає

Російська мова мала статус регіональної на Одещині з 2012 року – відколи Верховна Рада ухвалила скандальний закон "Про засади державної мовної політики". 2018-го Конституційний Суд визнав цей закон неконституційним.

Законом "Про засади державної мовної політики" передбачено, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, що практично прирівнює її до державної. Закон дозволяв використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в конкретному регіоні розмовляє не менш як 10% жителів.

Ще за часів ухвалення закону він викликав хвилю протестів по всій Україні. 23 лютого 2014 року ВР визнала відповідний закон таким, що втратив чинність.

За часи незалежності України читачі вперше почали надавати перевагу саме українськомовним книжкам. 32% людей читають українською проти 27% - російською.

Зараз ви читаєте новину «На Одещині російська мова втратила статус регіональної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі