середа, 08 червня 2016 14:46

На фотовиставці показали дітей Донбасу
8

7 червня у Львові відкрилась фотовиставка "…Забуті світом". 75 cвітлин зроблені на Донбасі в період з квітня 2014-го до лютого 2015-го року. Їх авторами є фотографи з України, Польщі, Чехії та Росії.
На одному фото батьки ховають доньку. На іншому – українських військових оточили сепаратисти. На жодній фотографії немає військової техніки. Багато зображень дітей.
Організатори зазначають: виставку організували, щоб допомогти беззахисним дітям, які опинилися в умовах війни. Виручені кошти підуть на лікування таких дітей.

"Хотіли нагадати західним країнам, що неподалік йде війна. Потрібно весь час піднімати цю тему. Вже показали фотовиставку у Варшаві - там вона мала великий резонанс", – розповів віце-президент організації Конрад Пружинскі.

На відкриття виставки до Львова приїхав український фотограф-документаліст Максим Дандюк. Світлини зробив у 2014 році у Слов'янську, Іловайську, Донецьку.

"Війна для багатьох – це романтизм. Але коли вона близько, перед тобою – то знімати нема чого. Летить граната нізвідки – і розриває людину. І все. Що фотографувати? Чи коли йде обстріл і ти сидиш у підвалі 45 хвилин, тебе градами накриває. То що ти будеш знімати? Ноги, які трусяться від страху? Ми були в Іловайську і по нас стріляли з кулемета. Розумієш, як тільки піднімеш голову – тебе вб'ють. І треба вирішувати: робити якісь фото чи ні. Та на війні є що знімати, крім боїв. Мені здається, що зруйновані будівлі набагато краще розповідають про цю війну", – каже Максим.

На одному з фото Максима українські військові біля Слов'янська зводять тимчасовий міст замість того, що був підірваний сепаратистами. Біля нього стоїть Ірина Ферин. Дівчина вдивляється у світлину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дніпрі створюють перший вуличний музей АТО

"Ми з батьком і ще декількома львівськими волонтерами їздили навесні на Схід. З нами був народний ансамбль "Плай". Виступав перед солдатами та лікарями артемівського госпіталю. Пригадую, як на блокпості український солдат взяв мій паспорт, побачив, що мені лише 18 і запитав: "Ну що Ірино, не страшно?". Я впевнено відповіла: "Ні", – пригадує Ірина.

Фотовиставку "…Забуті світом" створив фонд LAMBRE Foundation та об'єднання Expatria. В Україні її представили вперше у Львові. Триватиме 2 тижні. Потім покажуть в Одесі та Києві.

Зараз ви читаєте новину «На фотовиставці показали дітей Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі