вівторок, 04 жовтня 2022 08:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Лайфхаки воєнного часу: як легко очистити вікна від скотчу
6

Заклеєні скотчем вікна стали реальністю життя в Україні після 24 лютого. Із початком повномасштабного російського наступу українці старанно виконують рекомендації з безпеки. І це добре. Але рано чи пізно вікна все ж доведеться чистити від клейкої стрічки.

Від тепла скотч запікається. У результаті зняти його зі скла майже нереально. Краще не чекати, доки стрічка добряче запечеться, а періодично її знімати. Головне, не забути наклеїти нову, бо ворог підступний, а мирні українські міста щодня під ракетними обстрілами. Gazeta.ua зібрала ефективні способи очищення вікон від клейкої стрічки.

Побутова хімія може впоратись із клеєм від скотчу
Фото: miken.com
Заклеєні скотчем вікна стали реальністю життя в Україні після 24 лютого
Допомогти позбутися клею може сода
Чистити вікна від клею можна олією
Нашатирний спирт також допомагає відмити клей

Щоб максимально ефективно зняти сам скотч, не варто тягнути його вгору – так весь клей залишатиметься на скляній поверхні.

Краще відклеїти маленький клаптик знизу чи збоку. Далі – тягнути скотч на себе, ніби натягуючи його. Така техніка дозволить забрати якомога більше залишкового клею зі скла.

Полегшити роботу може фен. Тепле повітря розм'якшує клей, і стрічку буде легко зняти. Так само можна застосувати пароочисники або кип'ячену воду.

Мийні засоби

Із хімічних засобів найкраще із прибиранням клею впорається очисник скла. На сліди від скотчу слід нанести очисник і залишити на певний час. Потім скло протерти сухим паперовим рушником.

Можна також застосувати природні підручні засоби або ж продукти, які є на кожній кухні.

Сода

Можна приготувати содовий розчин, який допоможе позбутися клею. У склянці води – 250 мм розчиніть чотири столові ложок соди. Ганчіркою нанесіть цей розчин на скло. Ретельно протріть ним забруднену клеєм поверхню та зачекайте кілька хвилин.

Потім залишається вмочити губку для миття посуду у розчин, протерти ще раз і вимити вікно звичайною водою.

Також можна використовувати содову суміш із водою, щоб утворилася паста. Нанесіть її на проблемні ділянки та відітріть губкою чи ганчіркою. Це розм'якшить клей, а частинки соди, які не розчинилися, стануть пілінгом для вікон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легке прибирання: 5 лайфхаків для чистоти

Рослинна олія

Очистити вікна можна соняшниковою, оливковою або лляною олією. Змочіть нею кілька ватних дисків, протріть клей і залиште на 15 хв. Потім залишки клею можна протерти губкою.

Але потім, все ж, доведеться скористатися хімією – щоб відмити вікна від олії. Підійти може мийний засіб для посуду чи очисник скла.

Нашатирний спирт

Змочіть ганчірку чи губку в нашатирному спирті та нанесіть на залишки клею. Спирт підсушує клей, тож його можна буде відтерти. Але серйозним недоліком такого методу є різкий та їдкий запах. Тому мити нашатирним спиртом треба тільки відчинені вікна, а руки захистити рукавичками.

Ацетон

Так само можна чистити вікна ацетоном.

Як і з нашатирним спиртом, чистити скло від клею за допомогою ацетону треба лише з відчиненими вікнами та засобами захисту. Після того, як нанесли ацетон, варто протерти місце залишків клею водою. Важливо слідкувати, щоб ацетон не потрапив на пластикову раму – це може зіпсувати та деформувати пластик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо Росія здійснить хімічну атаку: поради від МОЗ

Чого не можна робити

Є кілька застережень – чого категорично не можна робити, щоб не пошкодити вікна.

Насамперед, не варто використовувати гострі предмети, щоб підчепити скотч. Це може пошкодити скло та залишити подряпини.

Також не слід користуватися металевими щітками чи ганчірками – вони можуть залишити на склі мікроподряпини.

Не можна використовувати абразивні порошки, від них також залишаються подряпини. Не варто користуватися лужними та кислотними засобами – вони можуть зробити скло матовим.

Під час війни вікна також небезпечні. Найчутливіші до вибухів шибки в старих дерев'яних рамах. Для утримання уламків шибки варто заклеїти її звичайним чи малярним скотчем. Це зменшить кількість шматків, які влетять у приміщення від ударної хвилі.

Також вплив вибухової хвилі можна мінімізувати, якщо вікно відчинити. Якщо є твердий щит, яким можна прикрити вікно – він теж буде не зайвим. І не варто забувати – коли почули вибухи або стрілянину, не підходьте до вікон.

Зараз ви читаєте новину «Лайфхаки воєнного часу: як легко очистити вікна від скотчу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі