понеділок, 14 травня 2018 10:45

Цвях дружби, нічні кування та металеві птахи: в Івано-Франківську відгримів Міжнародний фестиваль ковалів
6

Коваль Іван Куфлюк з Богородчан Івано-Франківської області жонглює молотками.
Фото: Ірина Копистинська
Ковалі Іван Куфлюк з Богородчан Івано-Франківської області  та Валерій Заболотніков з Києва кують птаха
Олександр Шапошник з Бердянська проводить майстер-клас для дітей. Кують металеве сердечко
Учасники з Туреччини виготовляють голуба миру
Перед куванням метал розігрівають над горнилом, температура якого сягає понад 1000 градусів за Цельсієм

З 11 до 13 травня в Івано-Франківську вже вшістнадцяте відбувався традиційний фестиваль "Свято ковалів". Захід відвідали понад 200 учасників з 11 країн світу. Приїхали ковалі зі Швеції, Франції, Туреччини, США, Польщі, Білорусі, Великої Британії, Нідерландів. Для міста вони викували спільну композицію "Мої птахи".

"Цьогорічна скульптура буде висіти в повітрі, - розповідає Іван Куфлюк з Богородчан Івано-Франківської області, жонглюючи молотками. На фестиваль ковалів він приїжджає вже десять років поспіль. – Композицію розмістять на тросах між будинками у проході з майдану Шептицького до вулиці Галицької. Металевих птахів виготовлятимуть усі учасники фестивалю".

Птаха чоловік викував спільно з Валерієм Заболотніковим з Києва. Називає його козаком.

"Ковальство – моє хобі, - Валерій закидає за вухо оселедця, поправляє вишиванку і б'є молотом по металу. – Я лікар за професією, а коли кую – то відпочиваю. На фестивалі ми ділимось досвідом, спілкуємося, творимо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіноча сила, настільні ігри і ключі від королівства: як пройшов третій день Дитячого форуму

Традиційно на святі ковалів Івано-Франківськ отримує в подарунок від майстрів металеву скульптуру. Цьогоріч колекція поповнилась не лише "Моїми птахами". Поляки привезли з собою кованого півня, а гості з Туреччини виготовили голуба миру з лавровою гілкою. Майстри з Рокитного Київської області подарували Івано-Франківську Ангела, що дарує. А гості із Бердянська - галку, яка у доповненні з ліхтарем утворила композицію "Сяйво Станіславської ночі".

Уперше за всю історію фестивалю ковалі виготовили величезний "цвях дружби" спільно з байкерами. Ті з'їхалися 12 травня до Івано-Франківська з усієї України на відкриття мотосезону.

Родзинкою XVI ковальського фестивалю стали майстер-класи для дітей, нічні кування у Палаці Потоцьких та перетворення ковадла на собаку.

Завершився фестиваль відкриттям 17-ї Міжнародної виставки "Орнаментальне ковальство" .

Центром Львова пройшов традиційний парад на честь 762-річчя заснування міста, у якому взяли участь понад 1,5 тисячі осіб.

Зараз ви читаєте новину «Цвях дружби, нічні кування та металеві птахи: в Івано-Франківську відгримів Міжнародний фестиваль ковалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі