неділя, 23 січня 2022 06:30

Яким вчинком ризикуєте сьогодні прикликати злидні: прикмети 23 січня

Яким вчинком ризикуєте сьогодні прикликати злидні: прикмети 23 січня
Якщо сьогодні на деревах іній, то літо буде холодним. У таку прикмету вірили наші предки. ФОТО: pixabay.com

23 січня українці називали днем Григорія Літовказника. Предки вірили, що сьогодні вже потрібно готувати інвентар до весняних польових робіт.

Також серед селян було прийнято звертатися до Стогова – духу, який мешкає у стогах сіна, за легендою. Люди виходили у поле та вклонялися скиртам сіну. Дякували духові за роботу і допомогу у зборі минулорічного урожаю. У якості частування лишали на землі коровай.

У ніч на 23 січня можуть наснитися віщі сни. Стовідсотково вони збудуться у людей, які сьогодні народилися, були переконані пращури. Особливо бажали побачити уві сні зірки, сонце чи місяць, бо таке видіння означало, що людина проживе до 100 років. Натомість небезпечними вважалися сни про купання або ті, де з'являвся коваль. Це натяк на майбутні проблеми зі здоров'ям і робочими справами, казали українці.

Серед прикмет предки найбільше вірили у наступні:

- Якщо важко працюєте 23 січня, то прикличете злидні у родину;

- На деревах іній – до холодного літа;

- Якщо вітер дме із півдня – в червні буде багато грозових дощів;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мера міста катували за віру в Христа. Кому сьогодні молитися

- Якщо на Григорія лежить багато снігу, то так само багато буде і хліба у новому році;

- Ясна погода – до спекотного літа;

- Іній на стовпах – до невдалого року для рибалок.

Сьогодні церква вшановує святителя Григорія Ніського, який жив в IV ст. Був богословом та філософом. Преподобний народився у віруючій родині в тодішньому місті Нісса, яке знаходилося в місцевості Каппадокія – нині це територія Туреччини. Його братами були святі Василій Великий та Петро Севастійський.

Григорій Ніський відомий нетерпінням до вчення єретиків. Виступав проти людей, які заперечували божественну суть Святого Духа.

Зараз ви читаєте новину «Яким вчинком ризикуєте сьогодні прикликати злидні: прикмети 23 січня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі