пʼятниця, 30 серпня 2019 23:10

"В Іллінцях можна розвивати туризм. Є великий людський ресурс"

Автор: ФОТО надане оленою семеновою
  Олена Семенова вже побувала у 14 країнах світу. Ночувала там у друзів, або у недорогих хостелах
Олена Семенова вже побувала у 14 країнах світу. Ночувала там у друзів, або у недорогих хостелах

32-річна Олена Семенова працює гідом по Києву для поляків. Координує польсько-українські освітні й туристичні проекти. Часто буває в Іллінцях, де раніше 5 років працювала вчителькою польської мови у школі №1. Хоче привозити в район туристичні групи іноземців.

— Працюю над створенням польсько-української туристично-освітньої громадської організації та власного туристичного бізнесу. У діяльності організації буде охоплено три напрямки — туризм, освіту та спорт, — говорить Олена. — В Іллінцях можна розвивати туризм. Є великий людський ресурс. Помітила, що на Іллінеччині люди більш живі, підприємливі, ніж у багатьох інших районах.

Я орієнтована на поляків, тому саме для них презентуватиму Іллінеччину. Уродженець райцентру Тимко Падура — творець народного гімну Польщі. "Гей, соколи" співають усі, в будь-яких куточках, на застіллях, концертах, великих подіях. Ярослав Івашкевич, польський письменник — народився в Кальнику. Ще є Петро Ніщинський, Віталій Іжевський. Це видатні люди для польського народу. І те, що вони вихідці з Іллінеччини, — фішка регіону.

Для залучення туристів на Іллінеччину однієї історії замало, говорить Олена Семенова. Необхідно запускати тут міжнародні фестивалі, де іноземці зможуть поїсти українських страв та попити пива.

— Фестивалі — це привід приїхати сюди. Знаю, що навесні в Іллінцях проводять міжнародний фестиваль хорового мистецтва пам'яті Віталія Іжевського. Можна ще щось придумати. Об'єднати відвідини Іллінеччини з екскурсією до європейської Вінниці.

Поляки захоплені українською кухнею. Було б добре привести їх у заклад з національними стравами, одягом, живою українською музикою. У Києві це йде "на ура".

Ще один напрямок — зелений туризм. Є багато придатних для цього територій, але поки що інфраструктурна база досить слабка. Траси не всі відремонтовані. Готелів і хостелів фактично немає. Моя колега з Варшави, яка ночувала три роки тому в іллінецькому готелі, дала багато зауважень щодо покращень і розширення спектру послуг.

Важливе й авіасполучення. Тому що європейці не хочуть витрачати свій час на довгу й незручну дорогу, стояння на кордоні. Можуть через відсутність прямого та швидкого сполучення взагалі не приїхати. І толку від гарних дощок та інформтаблиць буде мало.

Потрібна активна реклама району. Все що завгодно можна розкрутити, аби були бажання й команда запалених активістів. Важлива підтримка місцевої влади й бізнесу. В Іллінцях із цим проблем немає.

Для популяризації регіону необхідно створити його інтернет-сторінку кількома мовами. Там мають бути розміщені блоги про цікаві місця району, додає гід.

— Сторінка має бути як мінімум польською й англійською мовами, — веде далі Олена. — Для її створення можна активно залучати шкільну молодь. Давати їм це як домашнє завдання. Вони цим із більшим задоволенням займуться, ніж вивчать параграф із підручника. Мої активні учні з Іллінців нещодавно самі запропонували співпрацю в питанні промоції Іллінеччини. Мене це радує.

Олена викладає польську. Співпрацює з польськими консулами, головами різних організацій.

— Часто гуляю Києвом із поляками. Знайомлю з улюбленим містом. Багато сміємось, і потім практично завжди мої туристи мене запрошують у гості, — розповідає. — І не просто на словах, а конкретно, з поселенням у родинному домі. Потім проводять і мені екскурсії своїми містами. Цього року я з трьома своїми туристами заплановано бачилась у Польщі, а з четвертою — випадково.

Під час відпустки збираю інформацію для екскурсій. Удосконалюю розмовну мову, налагоджую нові контакти чи зустрічаю людей, які вже є моїми клієнтами.

Олена Семенова любить подорожувати. Часто бере тури в нові країни.

— Люблю подорожувати одна. Більше відвідую нерозкручені місця. Зазвичай вони набагато цікавіші від туристичних брендів. Подобається годинами блукати містами Європи, спостерігати за людьми.

Щороку свої подорожі ділю на три етапи. Перший — детальне дослідження України. Цьогоріч йшла слідами свого ідейного лідера Григорія Сковороди. Відвідала село Сковородинівку, його улюблене місце. Також дім, де він помер, і його могилу.

Другий — не менш ретельне вивчення Польщі. Я ж працюю над розвитком українсько-польського туризму. Тому маю та хочу добре знати обидві країни.

Третій — нові для мене держави. Ось щойно повернулася з сорокаденної мандрівки Європою.

Олена вже побувала у 14 країнах — Польщі, Німеччині, Франції, Швейцарії, Ліхтенштейні, Австрії, Італії, Угорщині, Чехії, Молдові, Білорусі, Росії, Ізраїлі, Туреччині. Хоче надалі щорічно відвідувати по 2–3 нові країни.

— За кордоном намагаюся поменше витрачатися на житло й проїзд. Зазвичай зупиняюся в друзів. Якщо в цьому місті їх немає, то шукаю дешеві хостели. Ніч у них коштує орієнтовно 200 гривень. Маю позитивний досвід подорожі денним автостопом Польщею.

На їжі стараюся не економити. Не запихати в себе все підряд, а отримувати задоволення від страв. Завжди хочеться спробувати місцеву кухню.

Подорожі потрібно заздалегідь розплановувати. Тоді виходять дешевші, ділиться досвідом Олена.

— Слід звертати увагу на такі деталі, як вартість проїзду від аеропорту до того місця, яке хочете відвідати. Часто буває, що купиш дешевий авіаквиток, а потім платиш втридорога за таксі, бо прилітаєш в такий час, коли інший транспорт не ходить.

Часто відвідую туристичні фестивалі, де бувалі мандрівники діляться лайфхаками з подорожей, адресами інтернет-сторінок. Радять, де дешевше замовляти житло та транспорт.

Раджу не брати з собою багато речей. Я часто подорожую з одним рюкзаком.

Бере участь у спортивних змаганнях

Олена Семенова — полоністка, географ, гід, менеджер освітніх проектів та мандрівниця.

— Другий рік поспіль беру участь у Світових полонійних іграх, — говорить. — Це змагання, в яких протягом тижня понад тисячу осіб польського походження змагаються у багатьох спортивних дисциплінах. Представлено близько 30 країн світу.

На літніх іграх я боролася за перемогу в бігові. На зимових — у лижних перегонах. Посіла четверте і п'яте місця відповідно.

Зараз ви читаєте новину «"В Іллінцях можна розвивати туризм. Є великий людський ресурс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають