субота, 03 серпня 2019 00:28

"Тримали тварину на прив'язі біля свого ресторану. Не годували"

Автор: КАТЕРИНА ДРАЧ
  Наталія Гаврилюк показує єнота Фунтика
Наталія Гаврилюк показує єнота Фунтика

У селі Хрінівка Іллінецького району працює приватний контактний зоопарк "Лісова казка". Його відкрило місцеве подружжя — Наталія Матющенко та Едуард Григоров. Двором можна гуляти й контактувати з тваринами і птахами — конями, поні, фазанами, котами, козулями, кроликами, шиншилами, декоративними козами, єнотами, песцями, павичами, африканськими карликовими їжаками, папугами, курками. Є сірий хрестоносний осел, лисиця чорнобурка, фретки, єнотоподібний собака.

Будинок господарів розташований у лісі. Навколо зелень, квіти, різноманітні дерев'яні вироби. Коли під'їжджаємо, нас зустрічає донька власників Наталія. Вона закінчила Білоцерківський аграрний університет. Разом із сестрою Марією допомагає батькам у господарстві.

— Моя дитяча мрія — стати лікарем. Приваблювала хірургія. Але коштів на навчання не було. Тому пов'язала життя з ветеринарною медициною. Хочу отримати ліцензію, аби оперувати звірів. Досвід є, — говорить 25-річна Наталія Гаврилюк. Проводить екскурсію двором. Там чисто, доглянуто. Звірів можна тримати на руках. — Мене цілком задовольняє те, чим займаюся. Недарма кажуть: "Гуманна медицина лікує людину, а ветеринарна — людство".

Любов до тварин прищеплювалася з юності, згадує Наталія.

— Коли з сестрою були студентками, батьки вирішили завести пару голубів. Пізніше — двійко павичів. А далі почали з'являтися й інші птахи та тварини.

Більшість звірів господарі привозили до себе, дізнаючись про них з інтернету. Забирали покинутих тварин, голодних і тих, яких збиралися забити на м'ясокомбінатах.

— Поні, які свого часу катали туристів, ми знайшли голодними. Стояли і вибирали з підстилки гнилу й перетоптану солому. На них чекав м'ясокомбінат. Але ми змогли забрати, — веде далі Наталія. — Хутрові звірі мали стати чиїмись шубами. Козулю привезли з Рівненщини. Заможні батьки колись подарували її своїй доньці. Водила тварину на повідку. Потім козуля дитині набридла. І батьки тримали її на прив'язі біля свого ресторану. Не годували. Планували зарізати. Небайдужі люди написали про ситуацію в інтернеті. Ми відразу поїхали туди. Викупили тварину. Довго виходжували.

Серед звірів є й такі, що раніше жили у квартирах. Люди намагалися перетворити їх на домашніх. Але дика тварина завжди такою й залишатиметься.

Зоодворик створили, аби показати відвідувачам, якою має бути любов до всього живого, додає Наталія.

— Ми з батьками прагнемо, щоб діти виростали добрішими. Важливо, щоб вони ні зараз, ні в майбутньому не ображали тварин. Якщо не можеш забрати бездомного звіра додому, то хоча б нагодуй його. Хочемо допомагати особливим діткам. Вірю, що контакт із звірятами робитиме їх щасливішими.

Наталія Гаврилюк також займається грумінгом — підстригає тварин, зрізає їм кігті, чистить вуха й зуби.

— Мені подобається працювати над естетичною красою тварин, — каже. — Проте грумінг — це не просто стрижка. Це здоров'я домашніх улюбленців. Виконується цілий комплекс процедур. Усі ці маніпуляції дуже потрібні. Для прикладу, у висловухих собак виникають проблеми, якщо своєчасно не почистити вуха. Підстригати кігті так само важливо, особливо якщо собака мало гуляє і не встигає їх сточувати. Якщо не доглядати за шерстю, вона збивається, а там чудово почуваються блохи. У котів із гігієною проблем набагато менше — вони самі себе добре вимивають.

Записати свого улюбленця на грумінг або домовитися про безкоштовну екскурсію в контактному зоопарку можна за номером: 0(67) 171 14 92.

Зараз ви читаєте новину «"Тримали тварину на прив'язі біля свого ресторану. Не годували"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають