субота, 16 березня 2019 15:49

Ціни на овочі й фрукти впадуть наполовину

На Центральному ринку в неділю, напередодні Великого посту — людно. Полтавці скупляються після ажіотажу на 8 березня. У критому ринку прицінюються до м'яса та птиці. Розпитують, коли на прилавках з'явиться свіжа річкова риба.

— Сало є всяке — по 20 гривень, 50 і 100 за кіло. Ось понюхайте — смалене соломою. Можу дать попробувать, — каже 48-річна Ольга з міста Решетилівка на Полтавщині. Запрошує до прилавка, де розкладені різні сорти свинини. — Свині в нас домашні. Ціни коливаються, залежно від попиту й наявності м'яса. Взимку знижуються, бо люди беруть поросят у зиму і вигодовують рік. Якраз у цю пору й ріжуть. Фермерське порося живе п'ять місяців, а домашнє — рік. Навесні м'ясо трохи дорожчає. У піст ціни не скидаємо, беруть добре. Бо постувати зараз дорого. Подивіться ціни на рибу.

У рибному павільйоні покупців майже немає. Біля входу продає річкову рибу Олена Анатоліївна, 56 років. Торгівля йде слабо.

Найдешевші карасі — по 29 грн за 1 кг. Їх ловлять у річках Полтавщини. Трохи дорожчий пеленгас. Дрібний по 33 грн, вагою від кілограма — по 125. Возять його з міста Генічеськ Херсонської області. Короп по 40–65 грн за 1 кг, щука — від 65. Несвіжих лящів із написом "для тварин" продають по 10 грн за 1 кг. Найдорожча річкова риба судак — по 170 грн.

— Його беруть переважно кафе й ресторани. Попит на рибу малий, бо дорога. Ось потепліє, ловитимуть більше місцевої риби, і ціна трохи впаде, — розповідає Олена Анатоліївна.

Найдешевша свіжоморожена риба — чорноморська кілька по 26 грн за 1 кг, бички — по 33 грн. Минтай — 78 грн, за хек просять 98 грн, горбушу пропонують по 200. Оселедець морожений — по 54 грн, солоний — 56. Морожена скумбрія — 92 грн, солона — 110.

Поряд із павільйоном торгують фруктами й овочами. Огірки коштують 70–79 грн за кілограм, помідори — 55–70, гриби — 35–37, яблука — від 7 до 15 грн. Солодкий перець — від 70 грн.

Пишна білявка 56-річна Тамара торгує на ринку в кіоску серед критих рядів. Фрукти потроху дешевшають, бо закінчується сезон, каже. Окрім хурми — вона по 100 грн за кг.

— Ціни на овочі падають. Після свят знижується попит. Та й весна почалася. Кожного тижня дешевшатимуть. У мене все імпортне, окрім огірків — один сорт з Охтирки, другі привозять із Кременчука. Наступні кілька тижнів ціни на овочі й фрукти впадуть наполовину. А перед Великоднем трохи піде здорожчання. Після свят знову дешевшають, бо в людей вже почнеться своя городина, — говорить Тамара.

Поряд — ятка із ковбасними виробами Хмельницького м'ясокомбінату. Тут можна знайти товар на різну ціну.

— Останній раз вартість піднімалася перед Новим роком. А так ціни стабільні, — говорить Марія Іванівна, 70 років. — Найдешевша — кров'янка. Є по 44 гривні й дорожча — по 65. Печінкова по 75. Найдешевша копчена ковбаса — 87 гривень. Є ще фермерська сметана по 28 гривень за літр, творог і сиркова маса по 37 гривень за кіло, смачний твердий сир "Російський" по 98 гривень.

Марія Іванівна торгує на ринку щодня, має один вихідний.

— 13 років тому похоронила сина, чоловік пішов за ним. Робота мене спасла. Просилася, щоб зиму не робить, а вийти тільки у тепле время. Ні в яку. Пришлось виходить. Не п'ю, не прогулюю, возраст такий. Мені харашо: утром іду — вже видно, вечором — ще видно. Раньше я робила в "Дружбі" (колишній продуктовий магазин у центрі Полтави. — Газета). А в цих людей роблю 11 років — скільки немає чоловіка. Спочатку працювала на Браїлках, но там збудували АТБ, люди кинулись скуплятися в магазин, мене взяли сюди. Но й тут до 10 числа погано скуповуються. Приходять у середині місяця, коли дають зарплату. Перед 8 березня брали все харашо, а в суботу почався спад. Під час посту купляти не перестають. Не всі ж постують.

Серед рядів, де торгують яйцями, стоїть 66-річна Валентина Іванівна в яскраво-рожевій накидці. Запрошує до свого товару. На столі акуратними гірками викладені яйця, букети квітів в обрізаних пластикових пляшках. Є три сорти троянд, п'ять кольорів тюльпанів і мімоза. Виглядає, наче лоток квіткарки. Але стоїть табличка: "Квіти не продаються".

— Це на 8 березня привітали постоянні покупці. В мене є прихильники, — каже продавщиця. — Багато років працюю на ринку. Бистро день тут проходе.

Ціни у Валентини Іванівни з початку року майже не змінилися. За домашні дрібні яйця просять від 18 грн за десяток, середня ціна — 22–25 грн. Фабричні яйця дорожчі — від 25 грн, великі з двома жовтками — по 30.

Десяток домашніх яєць бере полтавка 62-річна Марія Гоненко. Чекала закінчення свят, щоб скупитися перед новим тижнем.

— Прийшла на базар за зеленню й домашніми яйцями. Купила й цибулі, в магазинах вона по 20 гривень, а тут по 16. Ще мені й вступили, то по 15 взяла два кіла. І картоплі — по 6 гривень. Трохи в'яла, але на суп піде. Зекономила на все про все не менше 20 гривень, — говорить Марія Василівна.

По 6 грн пропонують картоплю другого сорту, яка не дуже свіжа. В кіосках з імпортними овочами можна знайти молоду, привезену з Єгипту — по 60 грн.

— На ринку часник значно дешевший — все для блага покупатєля. У мене по 20 гривень за кіло. Як візьмете хоча б на десятку, зважу по 15, — запрошує Тамара Петрівна, 54 роки. Торгує на рядах під навісом. — З осені ціну не піднімали. Їжджу з Котельви. Ми купляєм часник у селян. Вони готові віддавати за будь-яку ціну, бо немає ринку збуту. Раньше люди здавали заготівельникам, а ті — дальше, потім товар ішов на Росію. Тепер не закуповують.

Поряд у рядах торгують цибулею на посадку. Скуповується молода подружня пара.

— Цього сезону, таке враження, люди з головою не дуже дружать — дорого все. Перекупщики ломлять високі ціни. Ми скуповуємося в супермаркетах, але за овочами й фруктами на ринок ходимо. Картопля, яблука, зелень. Живемо в Полтаві. Цибулю на посадку беру для мами, вона мешкає в Черкаській області, — розповідає Валентина Герман, 31 рік. — Сорт Золотиста в Черкасах значно дорожчий. Тут купили півтора кілограма на 90 гривень.

— І в нас подорожає. Сонце присвітить, ціни підуть вверх, як люди почнуть садить. Думаю, за кілограм підніметься до 150 гривень. Ну це смотря який сорт, конєшно, — продавщиця Любов із Мачухів Полтавського району відраховує решту.

Популярний товар — зелень. Її продають і в критому ринку, і в рядах. Товар викладають на прилавок, уже не кутають від морозів.

— Пучки побільшали, а ціна для покупця залишилася та сама, — каже продавщиця 50-річна Юлія. — Так ми регуліруєм свої ціни. Раньше в пучках по 5 і 10 гривень ні на шо було глянуть, а тепер більше кладем. На закупці зелень дешевшає. На свято подорожчала зелена цибуля — кілограм був по 220 гривень. Зараз кріп і петрушка 150 і 200 гривень за кіло, так само рукола. Поки що зелень привозна, з теплиць у Мелітополі. Через місяць будемо й самі вирощувати. Ціна почне суттєво падати десь після 1 травня.

На виході з ринку — стихійний базар. Тут свої товари розкладають селяни. Розставляють пляшки з молоком, пакети із сиром та банки сметани. Жінка з чоловіком розповідають — приїхали з Котельви, продають молоко від своєї корови, літр коштує 15 грн, сметана — 30 грн, кисломолочний сир — 30 грн за півкіла.

— Віддаємо за безцінь. У магазині 400 грамів сметани продають за 20 гривень, а тут 15 за півлітри і нікому не нужне, — каже 34-річна Тетяна.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на овочі й фрукти впадуть наполовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають