субота, 15 грудня 2018 16:18

Будинок родини Свириденків згорів за три години
2

У подружжя Валерія та Валентини Свириденків із села Гожули Полтавського району згорів будинок на 55 квадратних метрів
Фото: ОЛЕГ ЖУРАВЛЬОВ
Під час пожежі у Валерія та Валентини Свириденків згоріли побутові прилади, меблі, посуд

— Добре, що лишилися живі. Майно — справа наживна, — говорить 79-річний Валерій Свириденко із Гожулів. 29 жовтня згорів їхній із дружиною Валентиною, 82 роки, будинок. Зайнялася стара проводка на горищі.

Пожежу гасили понад 3 год. Повністю згорів дах, посуд, комп'ютер, телевізор, холодильник, тумбочка із дзеркалом, двоспальне ліжко.

Подвір'я Свириденків — на вул. Луговій, 11. На землі лежать обгорілий шифер, деревина, побутова техніка. Розкидані плавлені бляшанки і скляний посуд. На хаті немає даху. Лишилися вкриті кіптявою цегляні стіни. Дім Свириденки збудували самотужки 1968 року — на 55 "квадратів", з двома спальнями, залом, кухнею і ванною.

Валерій Якович веде в хату. Тхне сирістю.

— О третій годині дня сів клацати у планшеті, — згадує. — На горищі щось затріщало. Поліз по драбині подивитися. Запаху не було. Але побачив густий дим. Заціпенів. Закрутилося в голові. Навіть губи попеклися. Ледь вибрався. Дружина побігла в кімнату забрати з шафи документи.

— За що нам таке горе? Болять очі, бо постійно плачу, — каже Валентина Василівна. Тримається за серце. — Злякалася у смерть. Вхопила чоловіка — і гайда на вулицю. Якраз подзвонив онук Дмитро. Йому сусіди сказали про пожар. Він викликав пожежників. Доки вони їхали, ми стояли й дивилися на палаючий будинок. Наче уходило наше життя. Сусіди збіглися, але ніхто нічим зарадити не міг. Валєра поривався вскочити у вогонь, та люди не дали.

Господарі живуть у кімнаті, де вціліло покриття. Відновлювати будинок почнуть із даху.

— Все мокре, бо гасили водою, — каже Валерій Якович. — Дах перекриємо, а решту будемо робити весною, коли потепліє. Поміняємо проводку. Це більш як 15 тисяч. Зараз за одну розетку 150 гривень беруть. Поки що палимо свічки. Із дружиною мостимося на маленькому ліжку. Тут є стіл, газова плита, два стільці. Холодильник — із відірваними дверцями. Вмикаємо духовку, щоб нагрітися. З одягу лишилися зимові речі й дещо з повсякденного.

На вулиці лежать нові будівельні матеріали — дошки для перекриття даху.

— Витратили на них усі заощадження і дві останні пенсії. Це майже 8 тисяч гривень. А ще треба 80 листів шиферу, — говорить господар. — Хоч би якось перебути зиму.

Сільрада виділила на відновлення будинку 3 тис. грн.

— Син Сергій із товаришем розчищають усе, починають лагодити дах, — каже Валерій Якович. — Дочка Ірина має пенсію. Вона на групі з інвалідності. Живе у сусідньому селі. Не шикує. Сусіди — пенсіонери, ледве виживають. Самі будемо викручуватися.

Допомогти родині можна фінансово. Карта Приватбанку: 4149 4978 5954 4837 (Свириденко Валерій Якович)

Зараз ви читаєте новину «Будинок родини Свириденків згорів за три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають