субота, 08 червня 2019 17:25

"Обласні й районні органи влади з часом стануть непотрібні"

Автор: Геннадій Таченко
  Сергій Тітаренко: ”Особисто об’їжджав села, які, згідно з планом, мали увійти у спільний територіальний кущ”
Сергій Тітаренко: ”Особисто об’їжджав села, які, згідно з планом, мали увійти у спільний територіальний кущ”

13 червня Дашівська об'єднана територіальна громада відзначатиме третю річницю з дня утворення. В сучасному форматі повноцінно функціонує другий рік. Це друга за величиною ОТГ Іллінецького району. У неї входять селище міського типу Дашів і 11 сіл: Білки, Волошкове, Іванівка, Кальник, Кантелина, Копіївка, Купчинці, Привільне, Олексіївка, Шабельня та Яструбинці. Жили 8313 осіб, за даними 2018 року.

Про створення громади, її проблеми й успіхи говоримо з головою ОТГ Сергієм Тітаренком, 49 років.

— З 2002 року я працював селищним головою Дашева. Знав основні проблеми, які були в жителів, і мав бажання міняти становище на краще. Тому й подав свою кандидатуру на посаду голови об'єднаної територіальної громади 2016 року. Вивчив закон про добровільне об'єднання. Зрозумів, що реформа дасть можливість реалізувати багато планів.

Які проблеми виникали при утворенні Дашівської ОТГ та в подальші роки її існування?

— Після дискусії з дашівським депутатським корпусом 2016 року вирішили йти на об'єднання. Дали запрошення навколишнім селам, щоб обговорити питання союзу. Та громади боялись об'єднання, бо думали, що в них заберуть кошти. Дехто казав: "Минуть роки — і село зникне". Тому в перший рік реформи ми фактично нічого не зробили. А 2017-го розпочали активну діяльність Іллінці. Я зрозумів: якщо вони стануть об'єднаною громадою, то ми залишимося без нічого. Бо районний бюджет формувався за рахунок податків із доходів фізичних осіб. 70% із них були в райцентрі. Ми не контролювали дошкільної та середньої освіти, культури, медицини. Люди, які працювали в установах селища, зі своїми проблемами йшли до нас, а не в райцентр. І ми мали їх вирішувати. Аби це виправити, ще раз провели дискусії. Особисто об'їжджав села, які, згідно з планом, мали увійти у спільний територіальний кущ. Того року з нами об'єдналися п'ять громад — Кальник, Купчинці, Кантелина, Копіївка, Білки. У грудні 2017 року ми отримали офіційний статус об'єднаної територіальної громади.

Які зміни відбулись у громадах після об'єднання?

— Ми одні з перших у Вінницькій області розробили стратегію розвитку ОТГ. У процесі децентралізації отримали можливість самостійно контролювати розвиток освіти, медицини, культури, спорту. Минаючи обласні й районні органи влади, напряму отримуємо міжбюджетний трансфер із Києва. Відповідно до кількості населення сіл він пропорційно розділений між територіальними громадами.

2017 року з двох освітніх закладів Дашева створили опорну школу. Зменшили дублювання повноважень і зекономили 1,6 мільйона гривень освітянської субвенції. На ці кошти купили новий автобус для перевезення школярів.

Згідно з медреформою, мали право розвивати первинну гілку — сімейну медицину. У Дашеві існує структурний підрозділ Іллінецької районної лікарні. Він практично не фінансувався, за винятком заробітної плати. Району не було цікаво виділяти кошти на розвиток підрозділу. Працівники й жителі виступали за збереження медзакладу. Ми прийняли важке рішення — взяли на баланс другий рівень медицини і з 1 липня позаторік створили комунальне підприємство "Дашівська міська лікарня". Після отримання ліцензії прийняли програму місцевого стимулювання. За її рахунок проводимо навчання молодих спеціалістів, збільшуємо штат медперсоналу, здійснюємо дофінансування. 2018-го купили квартиру лікарям.

Як розвиваєте соціальну сферу?

— Торік на капітальні видатки витрачено близько восьми мільйонів гривень. Провели освітлення в Кантелині, Яструбинцях, Копіївці, Шабельні. Також зробили модернізацію освітлення в Кальнику. Встановили дитячі майданчики в Білках, Купчинцях і Кальнику. У Дашеві позаторік відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям, а торік встановили контейнери для роздільного збирання сміття. Минулого року розпочали будівництво водогону в Білках. Нині розпочали реалізацію проекту "Острів кохання" на річці Сіб.

Між Кальником і Дашевом надали ділянку у 20 гектарів товариству "Санвін" — під розміщення сонячної електростанції. Від оренди землі територіальна громада за минулий рік отримала 530 тисяч гривень надходжень. Керівництво підприємства ще виділило 100 тисяч на будівництво тротуарів у Дашеві і 40 — на енергоощадні технології місцевої лікарні.

Які соціально-економічні програми розроблено на перспективу?

— Наприкінці червня розпочнемо будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям на території Кальницької школи імені Ярослава Івашкевича. Відкриємо Центр адміністративних послуг. На перспективу розпочнемо модернізацію закладів охорони здоров'я — амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів, які зберегли.

Розробляємо проектно-кошторисну документацію проведення капремонту, облаштування території опорного загальноосвітнього закладу в Дашеві.

Як загалом оцінюєте реформу децентралізації?

— Позитивною вважаю діяльність нашого депутатського корпусу. Нам вдалося відродити розвиток Дашева та навколишніх сіл, які довгий час потерпали від недофінансування. Реформа доводить, що обласні й районні органи влади з часом стануть непотрібні. Вони просто дублюватимуть повноваження та функції управлінь, які існують в об'єднаних громадах. Їх скорочення зумовить економію коштів, які зможуть повноцінно використовувати ОТГ. Матимемо можливість без стороннього впливу залучати інвестиції для відродження соціальної структури, створювати нові бюджетоутворювальні проекти.

23 млн грн було закладено в бюджет Дашівської ОТГ на цей рік. Ще 56 млн заплановано отримати у вигляді державних субвенцій.

Працював учителем фізкультури

Сергій Тітаренко народився 1969 року в Дашеві. Закінчив місцеву школу. Працював керівником технічних гуртків на селищній станції юних техніків. 1987-го вступив у Вінницький педагогічний інститут імені Михайла Коцюбинського. Здобув спеціальність учителя фізичної культури. Служив в армії.

Із 1993 року по квітень 2002-го — учитель фізичної культури Дашівської школи-інтернату. Потім став селищним головою. 2010 року закінчив навчання в Одеському регіональному інституті державного управління при президентові України.

З дружиною Оксаною виховує трьох синів. Старшому Владиславу 21 рік, молодшим Петру і Павлу — по 17 років.

Сергій Володимирович — кандидат у майстри спорту з багатоповторного жиму штанги до 75 кг. 2013 року здобув титул чемпіона України серед "ветеранів".

Зараз ви читаєте новину «"Обласні й районні органи влади з часом стануть непотрібні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають