субота, 24 серпня 2019 11:53

Гранів отримав дозвіл на створення об'єднаної громади

Автор: ФОТО із соцальної мережі ”фейсбук”
  Віктор Боднюк тримає святковий коровай, який спекли до дня Гранова 17 серпня. За два дні до цього депутати сільради підтримали рішення про створення нової об’єднаної громади із центром у Гранові
Віктор Боднюк тримає святковий коровай, який спекли до дня Гранова 17 серпня. За два дні до цього депутати сільради підтримали рішення про створення нової об’єднаної громади із центром у Гранові

Село Гранів Гайсинського району отримало погодження від обласної влади на створення власної об'єднаної територіальної громади із сусідньою Михайлівкою. 15 серпня депутати Гранівської сільради одностайно затвердили висновок області.

Раніше гранівчанам кілька разів відмовляли в цьому. Влада села збиралася судитися з облдержадміністрацією. Звинувачувала її в порушенні конституційності процесу децентралізації.

— Із моменту узгодження питання з Михайлівкою ми зіткнулися з безліччю перешкод під час подальшого формування громади, — каже сільський голова Гранова Віктор Боднюк, ­60 ­років. — Обласна влада не давала нам позитивних висновків на подані документи. Уперше затримали відповідь на півтора місяці. Потім заявили, що для формування громади в нас недостатньо дітей. Мовляв, за перспективним планом повинно бути 250, а є лише 199. Але ж є громади, де й такої кількості немає. У Кунківській — 84 неповнолітні, а у Краснопільській — 124.

Очільник області Валерій Коровій декілька разів відмовляв у прийомі, веде далі Віктор Боднюк.

— Зрештою зустріч таки відбулася. Мав кілька розмов і з Андрієм Гижком (колишній заступник голови ­Вінницької ОДА. — Газета). У Міністерстві регіонального розвитку мені відповіли, що проблем зі створенням громади не існує. Але, мовляв, висновки все одно маємо отримати у ­В­інниці.

Обласна влада погодилася надати рішення за умови, якщо заберемо заяву із суду про порушення процесу децентралізації. Засідання мало пройти 19 серпня. Але до цього таки не ­дійшло.

Населення Михайлівки підтримало ідею об'єднання з Грановом ще в березні. Проти виступають тільки тамтешній сільський голова Валентина Топочканова і ще кілька осіб, каже Віктор Боднюк.

— Також є бажання об'єднатися в жителів Семирічки, частини Рахнів, Миткова, Тишківки. Голова Семирічки Галина Штельмах стверджує, що села мають іншу думку. Вважає, що я налаштовую людей проти об'єднання з Гайсином. Але ж процес добровільний, то чому не враховується думка жителів сіл? Коли Гайсин веде мову про регіональне адміністрування, чи Краснопілка — це нормально. А коли Гранів — це чомусь виставляють як кримінал. Подвійні стандарти.

Сільські голови, які не хочуть об'єднуватися з Грановом, заявили, що Віктор Боднюк хоче утворити ОТГ, аби зберегти свій бізнес і залишитися при владі.

— Знаю про ці розмови, — відказує Віктор Максимович. — Свого часу я володів фермерським господарством "Боднюк", а сьогодні воно у власності дружини. Будучи ж на посаді, я не привласнив жодної сотки землі. За посаду голови не тримаюся. Якщо гранівчани захочуть іншого очільника, сприйму це нормально. Але зараз докладу максимум зусиль, аби утворити громаду.

Термін добровільного об'єднання громад у рамках реформи децентралізації закінчується цьогоріч. Із 2020-го населені пункти будуть оформлювати в ОТГ згідно з розробленими при обласних адміністраціях перспективними планами. Гранів можуть приєднати до Краснопільської громади.

— Звісно, існує право добровільного об'єднання. Але ми, пропонуючи утворення ОТГ згідно з Перспективним планом, орієнтуємося на чіткі показники кількості дітей дошкільного і шкільного віку. Адже саме вони гарантуватимуть спроможність громади у найближчі десятиріччя, — пояснює принцип формування ОТГ директор Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко, 47 років. — До уваги береться спроможність ОТГ забезпечити якість освіти. Людські ресурси мають грати головну роль при визначенні центру громади. І тому ми вважаємо, що в Краснопілці, приміром, створено всі інституції, а Гранів зробив лише кілька кроків. Цього, на мою думку, замало.

Зараз ви читаєте новину «Гранів отримав дозвіл на створення об'єднаної громади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають