понеділок, 25 лютого 2019 20:51

"За його особистими проектами створюють пам'ятники Небесній сотні"

Автор: Володимир Зіньківський
  Артем Бачинський передає діораму директорові музею АТО Андрію Голованю
Артем Бачинський передає діораму директорові музею АТО Андрію Голованю

— В Артемчика особливе бачення світу. Він відчуває все дуже тонко. Ще за два роки до накриття саркофага Чорнобильської АЕС він зробив це у своїй роботі. Виріб подарував музею "Пам'ять Чорнобиля". Болить онуку й війна на сході, — розповідає бабуся 19-річного Артема Бачинського Раїса Кирилюк, 63 роки.

Артем — інвалід із дитинства. Діагноз — аутизм. Це розлад нервової системи, за якого людина уникає спілкування. Змалечку хлопець захоплюється декоративно-прикладним мистецтвом, щороку бере участь і перемагає в різних районних та обласних творчих конкурсах.

Із Раїсою Григорівною й Артемом зустрічаємось у них удома. Вони вдвох мешкають у невеликій однокімнатній квартирі. Жінка відразу запрошує на кухню. Там на холодильнику стоїть нова діорама Артема в пам'ять про загиблих у російсько-українській війні — на чорному хресті сім білих голубів і напис: "Вічна пам'ять героям". Поряд курган. На ньому — прапор України, солдати й кулі.

— Так Артем бачить цю трагедію, — розповідає Раїса Григорівна. — 19 лютого (розмовляємо напередодні. — Газета) він подарує цей виріб нашому музею АТО, аби увічнити пам'ять про героїв. Онук дуже переймається долею воїнів. Кілька років тому в міському краєзнавчому музеї організовував благодійну виставку. Радів, коли рахував зібрані гроші, які передав нашим воїнам. І взагалі любить робити подарунки. Близько десяти робіт Артема — в нашому краєзнавчому музеї, є у Вінницькому художньому музеї, гайсинському музеї "Пам'ять Чорнобиля". За його особистими проектами створюють пам'ятники Небесній сотні і загиблим у російсько-українській війні.

Також Артем займається моделюванням суден. Веде в кімнату, де на полиці — моделі кораблів.

— Це "Сан Джованні Батіста", — хлопець показує на найбільше судно.

— Над ним онук працював майже два роки, — додає бабуся. — А ось глиняні Мавка й Лукаш із "Лісової пісні". Онук любить фантазувати. А ще має чудового наставника — Владислава Ільницького, скульптора та військового. Я дуже вдячна Владиславу, його дітям і дружині за постійну підтримку й допомогу.

Зараз ви читаєте новину «"За його особистими проектами створюють пам'ятники Небесній сотні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають