субота, 03 серпня 2019 00:46

Cонячну електростанцію збудують за 135 днів

Автор: Олександр ДІДЕНКО
  Товариство з обмеженою відповідальністю "Санвін 2" будує сонячну електростанцію у селі Лелюхівка Новосанжарського району на Полтавщині
Товариство з обмеженою відповідальністю "Санвін 2" будує сонячну електростанцію у селі Лелюхівка Новосанжарського району на Полтавщині

Лелюхівська сільрада виділила 17,7 гектара

На території Лелюхівської сільської ради Новосанжарського району на Потавщині будують електростанцію, що перероблятиме енергію ­сонця.

У вересні торік депутати Новосанжарської районної ради затвердили технічну документацію на земельну ділянку ­площею 17,7 га. Збудувати в районі сонячну електростанцію вирішило товариство "Санвін 2". Обрали ділянку Лелюхівської сільради, поряд з автодорогою М-22 Полтава — Олександрія.

— До нас із пропозицією звернулися представники "Санвін 2". Провели громадські слухання, на яких обговорили появу сонячної електростанції на околиці Лелюхівки. Жителі громади підтримали її будівництво, — говорить 62-річний Віталій Рой, сільський голова Лелюхівки. — Виділена ділянка майже не використовується місцевими. Неподалік розташована електропідстанція, куди можна постачати отриману сонячну енергію.

У вересні 2018 року товариство "Санвін 2" уклало договір оренди з управлінням Держгеокадастру в Полтавській області. Термін його дії — 25 років. З наступного місяця сільрада почала отримувати орендну плату за користування земельною ­ділянкою.

Щорічно "Санвін 2" сплачуватиме у бюджет громади 284 тис. грн, що становить 3% вартості землі. Таку ­мінімальну ставку оренди встановив Держгеокадастр. Сільська рада замовила генеральний план Лелюхівки, аби включити земельну ділянку в межі населеного пункту. 8 серпня документацію перевірить архітектурно-будівельна рада, після чого можна буде виставити межі.

Коли сільрада матиме генеральний план, депутати розглянуть питання про підвищення суми орендної плати. Адже громада не отримала плату за зміну цільового призначення землі — із сільськогосподарської на промислову, і ­пайову участь від вартості проекту, оскільки, згідно із законодавством, об'єкти енергетики звільняються від цих фінансових зобов'язань.

У сільській раді впевнені, що сума ­пайової участі могла б бути досить великою, так як сонячна електростанція — це мільйонний проект.

Загальна потужність об'єкта становитиме 8 мегават. Будівництво мають провести за 135 днів, включаючи підготовчі роботи.

Зараз ви читаєте новину «Cонячну електростанцію збудують за 135 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають