середа, 26 грудня 2018 01:04

"Заробив компаньйону мільйон. А він мене обманув"

— Сміялися люди, що коників ліплю. А тепер милуються моїми скульптурами. Знайшов себе у житті, маю непогані гроші, — говорить 37-річний Ярослав Шкарупа із села Коломацьке Полтавського району. Шість років виготовляє з бетону фігури тварин, героїв казок і мультфільмів. Має понад 100 робіт.

Зустрічаємося на сільській зупинці. Ярослав працює в майстерні, до якої кілька хвилин пішки. Невисокий. З тонкою бородою й вусами. Запрошує на каву в кафе через дорогу.

— Приходив зі школи і брався малювати. Ліпив із пластиліну меншому брату Богдану динозавриків. Іграшок не було. Жили не дуже заможно. Влітку із піска та глини робив звірів, — згадує Ярослав. — Серйозно до цього не ставився. Пішов в училище №10 у Полтаві на спеціальність "інженер-електромеханік". Працював кабельщиком у Полтаваобленерго. Заочно вчився у технічному університеті за тією ж спеціальністю.

Захопився скульптурами, коли натрапив на форум майстрів-аматорів в інтернеті.

— Люди виставляли фото зліплених із бетону мангалів, різних тварин. Захотілося спробувати. Дивився відео в Ютюбі. Купив гіпс, цемент, клейові суміші. Змішував, шукав формули. Першим зробив півтораметрового крокодила. Промучився дня чотири. Пофарбував у зелений. Він і досі стоїть на подвір'ї у мами. То була примітивна проба, вийшов хрупкий. Далі ліпив гнома, лелеку, журавля, жаб. Теж поставили у дворі. Почали звертатися сусіди. Одному підприємцю обплів фасад будинку виноградною лозою. Другому зробив фонтан із русалками.

У Котельві виліпив басейн із дельфінами, прикрасив готельно-розважальний комплекс "Сапфір" при в'їзді в селище. Зробив лавочку з лебедями із бетону.

— Працював на котелевському підприємстві "Літта". Виготовляли скульптури для ландшафтного дизайну. Але в мене з цією фірмою не склалося, — продовжує Ярослав Шкарупа. — На запрошення одного чоловіка перебрався в Охтирку Сумської області. Він мав купу різних фірм. Наняв мене виготовляти скульптури для його приватної майстерні. Виліпив там гігантського ведмедя, крокодила, динозавра, шаблезубого

тигра. Стоять у центральному парку

"Кнєжа" в Охтирці. Це тепер місцеві достопримічатєльності. Біля них люди фотографуються. Заробив компаньйону мільйон. Виконав велике замовлення. А він мене обманув — заплатив копійки. Собі присвоїв майже все. Отримував я по шість тисяч гривень зарплати на місяць. Жив його обіцянками. Як фігури виставили в місцевому парку, то за інші вже не брався.

Рік тому Ярослав із своїм товаришем Олександром Кришнем, 48 років, відкрив у Коломацькому фірму з виготовлення скульптур. Замовляють місцеві жителі на подвір'я.

— Робили справу з нуля. Щоб більше ніхто не наживався. Розподілили обов'язки. Саша відповідає за пошук клієнтів, юридичні й організаційні питання. А на мені — творчість і власне проізводство, — каже. — Зняли у місцевого фермера приміщення. Робимо ремонт, утеплюємо. Можливо, викупимо згодом.

Твори Ярослава Шкарупи розміщені по всьому Коломацькому. У центрі навпроти сільради переробив пам'ятник Полеглому солдату в Другій світовій війні.

— Він був старий, відсотків на 80 зруйнований. Востановив його за два місяці.

Коли обдер верхній шар — все світилося,

як решето. Рука солдата відпала. Придумав новий дизайн, намалював два ескізи.

Хотів передати героїзм воїнів. Депутати на сесії погодили один варіант. Пам'ятник поставили на початку травня цього року. Вхід у парк прикрашає сім'я з трьох ведмедів. Так побажав сільський голова

Євген Почечун. Біля них хочуть поставити табличку із запрошенням тут погуляти. Також — реконструювати алеї та

встановити ще скульптури. Біля спортивного майданчика виліпив футбольний м'яч. У селі є команда "Нива". Дорослий і дитячий склад. Грають непогано. Нещодавно на змаганнях між ОТГ Полтавського району, що проходили в нашому селі, молодша команда здобула друге місце.

На дитячому майданчику стоять казкові герої та звірі — Вінні-Пух, Іа, П'ятачок, Лисичка, Тигр. Їх змайстрував за півтора тижня.

— Доповню цю компанію Совою, Слоненям, — обтирає скульптури від снігу. — Дітям подобається тут гратися. Ходять із мамками. Залазять на фігури, фотографуються. У селі таке рідко можна побачити. А в нас це є. Навіть дорослі милуються. Коломацька ОТГ — крупний клієнт. Замовляють скульптури для громади за закладені на благоустрій кошти. Біля школи на дитячому майданчику поставили кролика, лисеня й носорога у вигляді ваз для квітів. У селі Степанівка, що входить у нашу громаду, стоять мої оленята та стилізовані лавочки із ведмедем. У Дудниковому — два динозаври й лисиця з колобком. У Василівці є носоріг і черепаха.

Вартість скульптури залежить від розмірів і деталізації зображення. Носоріг у вигляді вази коштує 4 тис. грн. Найбільше замовлення було на 50 тис. грн за фігуру гігантського ведмедя для парку в Охтирці.

— Наприклад, виріб завбільшки з німецьку овчарку коштуватиме чотири чи п'ять тисяч гривень. Його можу виготовити за тиждень, — говорить Ярослав. — Десь півтори тисячі піде на матеріали і плюс краска латексна акрилова німецького виробника. По ній машини можуть їздити, не боїться ні дощу, ні морозів. Нею вкривають дахи. Кілограм коштує 370 гривень.

Відчиняє двері майстерні. Повсюди інструменти, будівельні матеріали, драбини. Із сусіднього приміщення вибігає німецька вівчарка. Починає обнюхувати.

— Не бійтеся. Вона не троне. Це нашого фермера. З під неї я взяв собі сучку Азу. По двору бігає за мною, — гладить Азу. — У майстерні зараз хаос. Вирішив поекспериментувати із залізом. Ще літом

назбирав чермету. Лишилися уламки з пам'ятників, які реставрував. Почав

виготовляти орла. Може, поставлю в своєму дворі. Однак зараз відклав це. Вистачає замовлень.

Ярослав Шкарупа шість років тому розлучився із дружиною Юлею, 32 роки. Мають 11-річного сина Костянтина. Він живе із матір'ю у Котельві. На вихідні й канікули приїжджає у Коломацьке. Допомагає виготовляти скульптури.

— Крутиться біля мене. На перший гонорар купив собі вишиванку за 750 гривень. Вчу його заробляти гроші, — усміхається Ярослав.

Займався тайським боксом

Ярослав Шкарупа народився у селі Литвинівка на Луганщині. Батьки розлучилися. П'ять років жив із матір'ю на Вінниччині. Згодом вона вийшла вдруге заміж у Котельві Полтавської області. Переїхала сюди із сином.

З 2001-го по 2015-й Ярослав відвідував школу тайського боксу. 2003 року здобув титул чемпіона України у ваговій категорії до 63 кг. Має звання кандидата спорту.

— Мав проблеми із серцем. Тренер Олександр Володимирович Кришень поставив мене на ноги. Своїм здоров'ям і життям завдячую йому. Він нині мій бізнес-партнер, — каже Ярослав Шкарупа.

Знімає житло в Коломацькому за тисячу гривень. Планує купити власний будинок. У Ярослава є брат 29-річний Богдан. Він — майстер спорту із пауерліфтингу. У Котельві має тренажерний зал, займається з дітьми.

Зараз ви читаєте новину «"Заробив компаньйону мільйон. А він мене обманув"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають